Mapa en color dels nivells de soroll a Barcelona
Mapa en color dels nivells de soroll a Barcelona

Un 88% dels pisos de Barcelona, exposats a un soroll per sobre del recomanat

Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i les Corts, els districtes que pateixen més contaminació acústica

Xavier DuranActualitzat

Els inquilins del 88% dels blocs de pisos de Barcelona han de suportar uns nivells de soroll excessius, segons un estudi de la Universitat de Vic. Els investigadors assenyalen que l'Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i les Corts són els tres districtes més afectats.

La Unió Europea, seguint els consells de l'Organització Mundial de la Salut, estableix un nivell límit mitjà de 55 decibels. Però segons l'estudi, el 88% dels habitatges arriben als 65 dB -superior al que fa un parell d'aire condicionat- i només un 5% registren una mitjana de 55 dB.

L'estudi l'han fet Raymond Lagonigro i Joan Carles Martori, del grup de recerca Data Analysis and Modeling (DAM) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i Phillipe Apparicio, de l'Institut National de la Recherche Scientifique a Montreal (Canadà). S'ha publicat  a la revista Transportation Research Part D: Transportation and Environment.

L'anàlisi s'ha fet amb les dades proporcionades pel Departament de Reducció de la Contaminació Acústica de l'Ajuntament de Barcelona. S'han estudiat tres períodes del dia: de 7 a 9, de 9 a 23 i de 23 a 7. Després, van calcular els nivells mitjans.

Els autors van analitzar 4.507 blocs de pisos. Van constatar que les zones més afectades per la contaminació acústica són les dels carrers més llargs i més cèntrics de l'Eixample. A continuació se situen els barris de Sant Gervasi-Galvany i de les Corts. En canvi, el districte de Sant Andreu és la zona amb menys contaminació acústica de Barcelona.

Aquest mapa en color permet observar que els nivells més elevats, en els tons més foscos, es troben sobretot a l'Eixample.

 

A l'ampliació es pot observar el centre de la ciutat amb més detall.

I en aquesta altra ampliació es constata que per damunt la Dioagonal hi sol haver menys contaminació acústica.

 

 

Això ha fet concloure els investigadors que a més nivell socioeconòmic hi ha més exposició al soroll. Però consideren que els més afectats són les persones grans de més de 64 anys, que acostumen a viure al centre de la ciutat.

Un estudi encarregat per la Comissió Europea i publicat l'any 2014 avaluava els perjudicis de la contaminació acústica produïda pel trànsit rodat, ferroviari i aeri. La conclusió era que l'excés de soroll provocava cada any uns 910.000 casos addicionals d'hipertensió, 43.000 admissions hospitalàries més i almenys 10.000 morts prematures relacionades amb malaltia coronària o infart. Els autors assenyalaven que els càlculs eren conservadors, perquè es basaven en dades parcials.

Segons els investigadors, l'estudi permetrà fer una avaluació de molèsties acústiques i implementar plans i polítiques urbans per disminuir la mitjana de decibels als quals estan exposats els ciutadans de Barcelona.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutUrbanisme
Anar al contingut