Barcelona

Un 77% del Parlament vota a favor de dialogar amb l'Estat per la consulta pel dret a decidir

El Parlament ha aprovat amb 104 vots a favor, 27 en contra i 3 abstencions la resolució presentada pel PSC que demana que s'obri un procés de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol per acordar la celebració d'una consulta legal a Catalunya sobre el seu futur. Una proposta idèntica a la que ja es va votar al Congrés.

RedaccióActualitzat
El Parlament ha aprovat amb 104 vots a favor, 27 en contra i 3 abstencions la resolució presentada pel PSC que demana que s'obri un procés de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol per acordar la celebració d'una consulta legal a Catalunya sobre el seu futur. Una proposta idèntica a la que ja es va votar al Congrés dels Diputats, on per primer cop el PSC va votar diferent del PSOE. El text ha tingut el suport de la gran majoria dels diputats. A més dels socialistes, hi han votat a favor Convergència, Esquerra i Iniciativa. La CUP s'ha abstingut, mentre que el PP i Ciutadans han votat en contra. Una diputada no ha participat en la votació perquè està de baixa per maternitat.

Abans de la votació, Pere Navarro ha assegurat que aquest acord majoritari d'ara s'hauria pogut aconseguir el 23 de gener, quan el Parlament va aprovar la primera declaració sobiranista amb els vots de CiU, ERC, ICV i un de la CUP. "Si estàvem d'acord amb el text que votem, per què no van començar per aquí?", s'ha queixat. Després de recordar que la resolució és la mateixa que es va votar al Congrés dels Diputats, el líder del PSC ha afirmat que "potser es pensaven" que els socialistes catalans no serien "coherents" quan "el PSC ha estat el partit més valent pel dret a decidir".

En qualsevol cas, Navarro, que s'ha queixat que el president Mas no era a la cambra durant el seu discurs, ha insistit que cal buscar un acord amb Espanya per la consulta i ha reclamat al cap de l'executiu que després de la votació parli amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb tots els presidents autonòmics i amb els líders de tots els partits polítics espanyols. "L'hi dic perquè sóc plenament conscient de les dificultats i reticències que suscita el dret a decidir a Espanya. Li asseguro que de moment qui millor ho sap en aquest Parlament sóc jo, per raons òbvies. De fet, m'atreviria a dir que, almenys amb els socialistes espanyols, la seva feina l'he començat jo", ha dit Navarro per qui "si algú pensa que el camí és curt, els han enganyat".

El líder dels socialistes ha reiterat: "Sóc demòcrata, no independentista, i federalista". També ha defensat un altre cop una consulta legal en la que "cadascú voti el que vulgui". I en aquest sentit ha sentenciat: "Sóc demòcrata i vull que la gent voti i defensaré el 'no' quan arribi el moment".

ERC: "El dret a decidit no el pot decidir el govern espanyol"

La republicana Marta Rovira ha assegurat que ERC està a favor del diàleg i a favor dret a decidir i que hi votaran a favor tantes vegades com calgui. A més, ha manifestat que, com demòcrates, tenen l'obligació de portar a terme la voluntat popular. "El dret a decidit no el pot decidir el govern espanyol", ha manifestat Rovira.

Per contra, el diputat del PP Santi Rodríguez ha acusat els socialistes de donar oxigen a les tesis separatistes de Convergència i Unió i Esquerra. Rodríguez ha reconegut que la resolució del PSC és diferent a la que es va aprovar al gener, mentre que aquesta va ser il·legal i deshonesta, la d'avui només és deshonesta". El PP, però, creu que el veritable objectiu de la proposta no és el diàleg sinó en la independència.

El líder d'ICV, Joan Herrera, ha manifestat que el debat no és entre els sobiranistes o no sobiranistes, sinó en el dret a decidir, que és l'única manera, ha dit, de trobar una via de sortida. Hererra ha celebrat també que el PSC s'hi hagi sumat ara a la proposta de sobirania i ha reclamat pactar al Parlament el full de ruta per poder celebrar la consulta.

En canvi, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha començat el seu parlament dient que Navarro va dir a la premsa que mai seria "el tonto útil de CiU" i "en discrepo", ha assegurat. Molt crític amb el PSC, Rivera ha dit que els socialistes ja no són necessaris i cal substituir-los i li ha recordat que les preocupacions dels ciutadans són d'altres, com l'atur o la corrupció.

Després de manifestar que la proposta de resolució els provoca "un gust agredolç" Quim Arrufat, de la CUP; ha celebrat que el PSC hagi abandonat els Bonos i Ibarras, però consideren "naïf" la seva proposta de resolució perquè "Espanya no acceptarà el diàleg". És més, per la CUP, no hi ha diàleg possible amb l'Estat.

Finalment, Jordi Turull, de CiU, han valorat positivament que els diputats socialistes votessin a favor de la proposta a Madrid, i ha manifestat que es tracta de la millor resposta que podien donar l'Estat després de portar la declaració al Constitucional.

El recorregut del dret a decidir a les cambres

La declaració que es va votar al Parlament va eliminar la referència a l'estat propi, a instàncies d'Iniciativa per Catalunya i per intentar ampliar el consens al PSC, cosa que finalment no va passar. A la resolució de CiU i Esquerra, hi van donar suport Iniciativa i parcialment la CUP, amb un dels tres diputats. El PSC es va alinear amb el grup del "no" -el PP i Ciutadans-, que s'hi van oposar obertament des del principi. Tots els diputats socialistes, menys cinc de díscols, que no van votar i van ser multats econòmicament. El sentit del vot del Grup Parlamentari Socialista va ser llargament debatut les hores prèvies al ple.

CiU i Iniciativa van voler traslladar el debat sobiranista a Madrid registrant al Congrés una resolució que demanava al govern espanyol i a la Generalitat obrir un procés de diàleg per acordar una consulta per decidir el futur. Cosa que, per primer cop en la seva història, va provocar que el PSC es desmarqués del PSOE. Tretze diputats del PSC van votar-hi a favor, la resta de diputats del PSOE, en contra, i Carme Chacón -líder del PSC al Congrés- es va quedar en terra de ningú. Aquesta mateixa resolució és la que el PSC defensarà en el ple del Parlament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut