Un 75% dels 1.900 llits d'UCI, ocupats per pacients amb coronavirus

Ara mateix hi ha 1.939 llits a tot el país i, d'aquests, 1.500, un 75%, estan ocupats per pacients de Covid-19

RedaccióActualitzat

L'epidèmia de SARS-CoV-2 manté el sistema sanitari tensionat al màxim. Tres de cada quatre llits d'unitats de cures intensives (UCI) que hi ha al país estan ocupats per una persona en estat greu per coronavirus. Ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, a "El suplement" de Catalunya Ràdio. Malgrat tot, hi ha un missage optimista: el percentatge està baixant.

Catalunya tenia abans d'esclatar la crisi uns 600 llits d'UCI, comptant crítics i semicrítics. En les últimes setmanes el sistema sanitari ha fet un gran esforç i ha multiplicat per més de tres les seves capacitats. Ara mateix hi ha 1.939 llits d'UCI a tot el país. D'aquests, 1.500, un 75%, estan ocupats per pacients de Covid-19.

"Mai no ens hauríem pensat que en podríem tenir tants"

Vergés reconeix que no es pensaven que es podria arribar a multiplicar les UCI -i el personal que hi treballa- d'aquesta manera. I hi ha una altra nota positiva: el percentatge d'ocupació de les UCI és lleugerament inferior al dels últims dies. Una xifra que coincideix amb les últimes actualitzacions del Departament de Salut, que reflecteixen una tendència a la baixa de contagis i morts.

 

Des de l'inici de l'epidèmia, 2.249 persones han estat ingressades en estat greu, i algunes ja s'han recuperat. Tot i que el Departament de Salut no dona xifres del nombre concret d'altes a l'UCI, sí que explica que  9.528 persones han estat donades d'alta als hospitals després de superar la malaltia. En alguns centres, com el d'Igualada, s'han pogut viure imatges tan emotives com aquestes:

Vergés ha dit que no poden assegurar que s'hagi arribat al pic de contagis, però que, en el cas d'un repunt, l'hospital temporal Fira Salut (al recinte firal de Montjuic) està preparat, amb més de 330 llits, i que hi ha dues produccions de respiradors en marxa i una tercera en camí. Una és la que s'està fabricant a la planta de Seat de Martorell i que ja s'està provant en pacients.

 

Vergés també ha explicat que estan treballant per veure quin percentatge de la població ha estat portadora del virus i ara possiblement està immunitzada.

"Els tests no ho són tot: hem de fer estudis estadístics per saber el percentatge de gent que està immunitzada"

L'estratègia de la Generalitat permetria relaxar en algunes àrees les mesures de confinament. Però la consellera avisa que "tothom ha de tenir clar que no passarem d'un confinament total a una situació normal". Vergés diu que el retorn a la normalitat es farà de manera gradual i que es trigarà mesos a tornar a la situació que teníem abans de la pandèmia.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut