Tres professionals sanitaris es vacunen al CAP de Balàfia-Pardinyes de Lleida
Tres professionals sanitaris es vacunen al CAP de Balàfia-Pardinyes de Lleida (ACN / Laura Cortés)

Un 7% de sanitaris no està vacunat de la Covid i Salut apel·la a "l'ètica professional"

La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, insisteix que no se'ls pot obligar a vacunar-se, però que "èticament i deontològicament" és molt important

La taxa de vacunats contra la Covid-19 dins del sector sanitari supera el 90%, una xifra més alta de les que s'aconsegueix, per exemple, en la campanya de vacunació de la grip. Amb tot, al voltant d'un 7% no estan vacunats i no se'ls pot obligar per llei a fer-ho.

"Tant de bo el 100% estiguessin vacunats", ha dit la directora del Servei Català de Salut, Gemma Craywinckel, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Hi ha un 7% de professionals no vacunats a data d'avui. No els podem obligar a fer-ho, però sí que els podem enviar el missatge que èticament i deontològicament és molt important que es vacunin. El que no pot ser és que una persona que té en el seu corpus professional la protecció i el benefici de la població ho posi en risc per no vacunar-se."

Craywinckel s'ha referit a l'"arribada asimètrica" de les vacunes, que fa que ara, al contrari de fa unes setmanes, hi hagi moltes dosis disponibles.

Ha fet una crida a la població general que encara no s'hagi vacunat perquè ho faci. La immunització té una gran capacitat de protecció cap als efectes greus de la malaltia, ha insistit.

La responsable del Cat Salut confia arribar a la immunitat de grup a través de la vacunació amb cita prèvia, però no descarta aplicar altres mètodes de vacunació si cal:

"Si la població no va a la vacuna, intentarem que la vacuna vagi a la població."



Obligatòria en altres països

Salut no té "eines" legals per obligar els treballadors a vacunar-se, ha dit Craywinckel. 

De fet, a l'estat espanyol vacunar-se no pot ser un requisit per treballar ni argument per acomiadar-te en el sector públic ni en el privat. 

Si una empresa demana un certificat de vacunació contra la Covid per contractar un treballador, vulnera drets com el de la intimitat, la protecció de dades i el lliure accés a un lloc de treball, segons diversos experts.

En altres països europeus sí que és obligatori vacunar-se. A França, una nova llei obliga els professionals sanitaris o que treballin amb col·lectius vulnerables, tant del sistema públic com privat, a immunitzar-se abans del 15 de setembre. La norma afecta residències o centres de persones amb discapacitat, bombers, psicòlegs, osteòpates i ajudants de gent gran, entre altres. 

Grècia va ser un dels primers països a fer obligatòria la vacuna, per als treballadors de la sanitat i les residències.


Passaport Covid per a tothom

Craywinckel sí que planteja que, en un escenari on tothom qui ho vulgui hagi pogut vacunar-se, "es restringeixi" l'accés a determinades activitats a la població no vacunada. 

En aquest escenari és probable que s'estableixi un passaport Covid per accedir a la cultura, els viatges o la restauració, entre d'altres, segons la directora del Cat Salut.

Els no vacunats hauran de passar testos sovint per accedir a aquestes activitats.

Craywinckel també confia que a la tardor s'arribi a una certa normalitat en la pandèmia i que altres onades siguin més petites. Ha reconegut que la desescalada del juny va ser massa ràpida i que ara caldrà treure les restriccions més lentament.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
Anar al contingut