La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (Reuters)

Un 55% menys d'emissions per al 2030: la CE endureix la lluita contra la crisi climàtica

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, vol destinar el 37% del fons de recuperació de la pandèmia a assolir l'objectiu

Actualitzat

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen ha fixat les seves prioritats davant el Parlament i s'ha centrat en dos grans objectius per aquesta legislatura: la lluita contra el canvi climàtic i la digitalització. Dos objectius que la presidenta no ha volgut que quedessin eclipsats per la pandèmia.

Pel que fa a la crisi climàtica, l'objectiu exposat és ambiciós: reduir l'emissió de gasos contaminants, en un 55% al llarg dels propers 10 anys, en comptes del 40% fixat fins ara.  
Avisa que tothom haurà de remar, des de la indústria fins a la construcció. Espanya, per cert, ja ha dit que es fa seu aquest compromís.

"La Comissió Europea proposa augmentar l'objectiu de reducció d'emissions del 2030 del 40 al 55 per cent. Reconec que  augmentar del 40 % al 55 % és massa per a alguns i insuficient per a d'altres. Els nostres estudis demostren que l'economia i la indústria nostres poden assumir-ho. I volen fer-ho."

La presidenta ha dit que l'esforç "posarà la UE en el camí per ser un continent climàticament neutre el 2050". Això vol dir que no emeti més CO2 del que pot absorbir el territori.

Aquest objectiu també permetrà assolir els compromisos de l'acord de París. Segons Von der Leyen, si altres països fan el mateix, "el món aconseguirà mantenir l'augment de la temperatura mitjana global per sota de l'1,5ºC".

Von der Leyen ha anunciat el 37% dels fons de recuperació de la pandèmia s'ha de gastar en aquests objectius i que la Comissió revisarà tota la legislació comunitària en matèria climàtica i energètica abans de l'estiu vinent.

A Twitter la presidenta ha dit que aquesta ampliació dels objectius "és massa per a alguns mentre que per a altres no és suficient", i l'activista Greta Thunberg li ha contestat que és massa "per a les companyies petrolieres i els lobbistes", però que "no és suficient per a la ciència o per a aquells que pensen que hauríem de complir el que vam prometre a l'Acord de París":


Pandèmia i digitalització

El discurs, d'1 hora i 20 minuts, també ha girat al voltant de la pandèmia. Von der Leyen ha dit que continuarà ajudant els països a lluitar contra la pandèmia, però també que se n'han de treure lliçons, com, per exemple, apostar decididament per la transformació digital.

El seu segon gran objectiu, la digitalització, que tan necessària s'ha demostrat, ha dit, durant els mesos de confinament. També ha reclamat més unitat d'acció en l'àmbit sanitari i garantir la supervivència econòmica dels ciutadans.

Brexit

Els deures a mitjà termini que s'ha posat Von der Leyen en aquest inici de curs europeu han de conviure amb altres qüestions urgents que la presidenta també ha volgut remarcar, fins i tot amb retrets, com, per exemple, la convulsa negociació del Brexit. Von der Leyen ha recordat a Londres que ha de respectar les seves obligacions internacionals.

"Aquest acord (sobre el Brexit) va ser ratificat per aquesta cambra i per la Cambra dels Comuns. I no es pot canviar unilateralment. És una qüestió de dret, de confiança i de bona fe."

Von der Leyen ha afegit que "la Unió Europea i el Regne Unit van convenir que aquesta era la millor i única manera d'assegurar la pau a l'illa d'Irlanda i no en tornarem a parlar."

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCrisi climàticaBrexitUrsula von der LeyenComissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut