Un 51% més de menors víctimes de delictes sexuals atesos per la Generalitat el 2018

Les Oficines d'Atenció a la Víctima van acompanyar 270 menors, mentre que l'any anterior van ser menys de 180

Actualitzat

El Departament de Justícia va atendre el 2018 un 51% més de menors d'edat víctimes de delictes sexuals que l'any anterior. Les Oficines d'Atenció a la Víctima van acompanyar un total de 12.000 persones, de les quals prop de 270 eren menors, mentre que l'any anterior van ser menys de 180.

De les prop de 270 víctimes del 2018, 199, un 73,9%, eren nenes o noies, i 70 eren nens o nois.

Per edats, 13 eren menors de 6 anys; 25 tenien entre 6 i 10 anys; 137, la meitat del total, tenien entre 11 i 15 anys, i 94 en tenien 16 o 17.

La cap d'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima, Lídia Serratusell, ho atribueix en part a la conscienciació ciutadana. Són declaracions a l'Agencia Catalana de Notícies.

"Així com la violència de gènere era molt de l'àmbit privat, a partir de la llei integral va passar a ser públic. En el cas dels abusos sexuals en l'àmbit familiar també ha passat això."

Lídia Serratusell, cap de l'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima (ACN)

 

Serratusell assegura que campanyes com la de Me Too o els escàndols en col·legis religiosos ajuden a prendre consciència.

"Fan que la gent s'adoni que allò no es pot tapar i s'ha de denunciar; la gent està més empoderada, i els mitjans hi ajuden."

Qualsevol persona que se senti víctima d'un delicte pot anar directament a l'oficina i no cal que hi hagi una denúncia prèvia.

 

En el cas de menors, però, moltes víctimes els arriben d'altres instàncies, com la Fiscalia de Menors, la DGAIA, serveis socials especialitzats, els Mossos d'Esquadra o entitats que ajuden aquestes víctimes.

Què fan les Oficines d'Atenció a la Víctima?

"Atenem abans, durant i després del judici, tant temps com requereixi la víctima, volem veure la demanda i les necessitats, que pugui fer la recuperació, si pot ser en la seva comunitat o població de residència; no marquem el temps, qui el marca és la víctima", explica Serratusell

La víctima i la seva família són qui decideix el tipus d'atenció que volen. Algunes vegades és puntual i només es demana assessorament, mentre que d'altres demanen un acompanyament més intens abans, durant i després del judici.

Cartells del servei d'informació i orientació a persones víctimes d'un delicte (ACN)

 

Les Oficines d'Atenció a la Víctima són a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona i Tortosa, i estan coordinades amb els Mossos i els jutjats de cada zona.

 

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut