Un 42% de les embarassades prenen alcohol, però només un 2,6% en són conscients
Durant l'embaràs el consum d'alcohol hauria de ser zero

Un 42% de les embarassades prenen alcohol, però només un 2,6% ho reconeix

Investigadors catalans mostren la diferència entre la percepció que tenen les embarassades i el seu consum real

Xavier DuranActualitzat

Un 42% de les embarassades prenen alcohol, tot i que no ho revelen a les entrevistes amb el personal sanitari. Així ho demostra un estudi fet per investigadors de Catalunya i d'Itàlia publicat fa uns mesos a la revista científica "Alcohol". Els autors recorden que només hi ha un nivell de consum segur durant l'embaràs i l'alletament: zero.

L'estudi va combinar les respostes de 153 dones embarassades amb anàlisis de cabells. Així s'obtenia tant la percepció de les dones mateix com les dades objectives sobre si havien consumit alcohol o tabac durant els mesos de gestació.

La recerca l'han feta metges del BCNatal (Centre de Medicina Maternofetal i Neonatal de Barcelona, de l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital Clínic). El signen María Dolores Gómez-Roig, com a primera autora, Eduard Gratacós, director de BCNatal, Óscar García-Algar i Sally Sabra, juntament amb investigadors de Roma.

Petites quantitats d'alcohol també són nocives

Moltes dones creuen que ingerir petites quantitats d'alcohol -com ara una copa de vi a la setmana, considerat consum social- no és nociu per al fetus. O bé no perceben com a alcohòliques begudes que contenen nivells d'alcohol nocius per als nadons. Però diversos estudis assenyalen que no hi ha un nivell segur que no sigui no prendre'n absolutament gens.

Un dels darrers el van fer investigadors alemanys. Van demostrar que les dones que prenen alcohol durant l'embaràs, fins i tot en petites quantitats, poden tenir fills amb un nivell intel·lectual inferior.

La majoria de les dones incloses a l'estudi van tenir embarassos normals, però una part presentava un retard de creixement fetal. Totes les dones van tenir els fills a BCNatal. Després del part, se'ls va preguntar sobre el consum de tabac i alcohol durant l'embaràs. També se'ls va prendre una mostra de cabell de 9 centímetres. Com que cada centímetre de cabell correspon a un mes, les anàlisis podien revelar el consum de tabac o alcohol durant l'embaràs.

Els cabells es van analitzar en el Centre Nacional d'Addicció i Dopatge de Roma. El consum de tabac es detectava per la presència de nicotina, i el d'alcohol, pels nivells d'etilglucurònid, un metabòlit de l'alcohol etílic. El consum està establert en tres nivells: abstinència, consum social -el que es considera, com a màxim, una copa de vi a la setmana- i consum excessiu crònic.

Un 28,1% reconeixen haver fumat

En el cas del tabac, les respostes als qüestionaris donaven resultats molt semblants a l'anàlisi de cabells. Un 28,1% reconeixien haver fumat habitualment o alguna vegada durant l'embaràs. Segons les anàlisis de cabell, el 7,2% de les dones eren fumadores habituals, un 16,3% fumadores ocasionals o passives i un 76,5% no estaven gens exposades al tabac.

Les grans diferències es van donar en el consum d'alcohol. Segons les respostes als qüestionaris, només un 2,6% de les dones reconeixia haver consumit alcohol més d'una vegada durant l'embaràs.

Però les anàlisis de cabell mostraven unes dades molt diferents. Només un 35,3% van mantenir una abstinència total, però un 62,7% havia pres alcohol i un 2% n'havia consumit una quantitat excessiva.

Les anàlisis són més fiables

Segons els investigadors, és molt difícil establir una equivalència entre l'anàlisi de cabells i el consum real a cada moment. A més a més, les anàlisis proporcionen el consum mitjà en l'embaràs. Però les dades permeten assegurar que en un grup d'embarassades hi va haver consum ocasional d'alcohol durant la gestació. I que les anàlisis de cabell són molt més fiables que les entrevistes directes amb els dones.

Les raons de la discrepància poden ser algunes idees imperants en la nostra societat, com ara que petites quantitats d'alcohol són inofensives i potser no representen ni tan sols un "consum de debò". Però l'única dosi segura de consum d'alcohol en l'embaràs i l'alletament ha de ser zero, perquè l'alcohol pot incidir negativament en el creixement del nadó, afectar-ne el neurodesenvolupament i incrementar el risc de malalties a l'edat adulta.

BCNatal ha iniciat un gran estudi per demostrar que una intervenció activa amb entrevistes podria reduir radicalment el consum d'alcohol en les dones embarassades.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut