Dos joves en un balcó de l'hotel pont Palma Bellver de Mallorca, fent quarantena
Salut alerta sobre la importància de fer la quarantena o l'aïllament (Europa Press/Isaac Buj)

Un 40% dels positius o contactes no fan la quarantena, segons els càlculs de Salut

La secretària de Salut Pública confia que la setmana que ve sortirà el decret que permetrà vendre tests d'antígens a les farmàcies

RedaccióActualitzat

"Quedar-se a casa deu dies és la manera de tallar la transmissió de la pandèmia." Aquest és el missatge que més ha repetit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant l'entrevista al programa "FAQS" de TV3.

Cabezas, però, ha admès que "un nombre important" de les persones que han de fer quarantena o aïllament no ho fan. En concret, Salut calcula que són un 40% dels contactes i dels positius.

Per això, ha remarcat que "quan hem estat contactes o som casos positius hem de quedar-nos a casa, no només per nosaltres, sinó també pel sistema sanitari", que si està col·lapsat no pot atendre bé ni els pacients Covid ni els d'altres malalties.

"Necessitem recuperar l'atenció primària per a les persones que més ho necessiten", ha defensat Cabezas, que ha explicat que, des de Sant Joan, les visites als CAP s'han multiplicat per cinc.

Així, si habitualment es feien 38.000 visites setmanals, ara "estem en 200.000".

Ha recordat, a més, que és des del sistema d'atenció primària que "estem posant 700.000 dosis de vacuna a la setmana".


Tests a les farmàcies, la setmana que ve?

Preguntada sobre la possibilitat que l'atenció primària pugui descarregar una part de la feina de la detecció de casos en les farmàcies, si aquestes poden vendre tests d'antígens, Cabezas ha recordat que la Generalitat ha defensat "en moltes ocasions" aquesta opció davant del Ministeri de Sanitat.

"Pensem que el decret sortirà la setmana que ve", ha afegit.


Objectiu de vacunació: les persones de 40

La secretària de Salut Pública ha defensat l'ordre en què s'ha fet el pla de vacunació, començant per la població de més edat. Una decisió que ha recordat que és l'adoptada al conjunt d'Espanya, de la Unió Europea i de la majoria de països.

"Amb la variant delta circulant, si no tinguéssim protegida la gent de 60 i 70 anys les UCI estarien molt més plenes i tindríem moltes més morts", ha assegurat Cabezas, que ha explicat que "ara el nostre objectiu específic són les persones de 40 anys, que són les que estan anant a les UCI".

També acabar d'administrar les segones dosis a un "percentatge petit" de les persones de més de 60 anys.


Festivals: "Hem vist imatges que no ens agraden"

Cabezas, d'altra banda, ha admès haver "vist algunes imatges que no ens agraden, d'alguns festivals". Ha recordat que han estat autoritzats pel Procicat, amb mesures com fer-los a l'aire lliure, amb mascareta i amb test d'antígens, a partir de les proves fetes a l'Apolo i el Palau Sant Jordi. 

"El que passa", ha afegit, "és que potser a les quatre de la matinada, i si has begut alguna cosa, el que està escrit en el pla no acaba de complir-se".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut