Un 30% dels bars i restaurants de Barcelona no tornaran a obrir un cop passi la Covid-19

El sector turístic creu que tindrà una caiguda d'ingressos del 85% si les mesures restrictives pel confinament duren fins a finals d'any

RedaccióActualitzat

El sector turístic és dels més perjudicats per la Covid-19, i la seva recuperació és incerta perquè no és clar quin serà l'escenari. L'associació Exceltur, que agrupa una trentena de les empreses més potents, dibuixa dues perspectives diferents.

 

Si el confinament s'allarga fins al juny, l'activitat turística a Catalunya cauria un 64%, amb pèrdues de prop de 20.000 milions d'euros. Però, si la desescalada no arriba fins a finals d'any, la caiguda podria ser del voltant del 83%, i les pèrdues pujarien fins als 25.000 milions.

A més, una tercera part dels bars i restaurants de Barcelona no tornaran a obrir un cop passi la Covid-19 perquè no podran aguantar. Davant d'aquesta perspectiva, hotelers i restaurants reclamen mesures com ampliar el període per tramitar els expedients de regulació o la supressió d'impostos.

 

Galleda d'aigua freda

El turisme ha rebut com una galleda d'aigua freda la previsió de posposar fins a finals d'any la reobertura amb normalitat dels negocis turístics, tal com apuntava divendres la ministra de Treball, Yolanda Díaz. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, apuntava aquest cap de setmana que el retorn dependrà de l'evolució sanitària.

En tot cas, els hotelers de Barcelona assumeixen que l'estiu està pràcticament perdut, i no preveuen recuperar l'activitat fins al setembre, quan es podria reprendre el turisme de fires i congressos i les reunions d'empresa.

 

Línies aèries aturades

Amb la incògnita, però, de fins quan s'allargaran les restriccions de mobilitat i a l'espera que les companyies aèries recuperin part de l'operativa. De moment, per als mesos de juliol i agost, confien en el turisme de proximitat.

Representants del sector preveuen que l'obertura dels hotels es farà de forma progressiva atenent les reserves que vagin entrant. Mirant amb lupa les despeses i els ingressos per fer que compensi, tal com explica Malco Par, director general del Majestic Hotel Group.

"Les cadenes que tenen tres hotels, per exemple -explica Par- igual només n'obren dos. Ho potser un parell de plantes. Els grans establiments han de mirar molt la seva estructura de costos abans d'obrir un hotel. Si no tenen un cert nivell d'ocupació, no compensa"

 

Suspensió dels lloguers

En previsió que un 30% de bars i restaurants possiblement ja no tornaran a obrir, perquè no podran suportar estar tants mesos tancats, demanen també ampliar el període de tramitació d'ERTOs, ajornar impostos i la suspensió de les quotes de lloguers.

El turisme reclama al govern espanyol que s'activi un pla de suport específic per salvar un sector que aporta el 12% al PIB i dona feina, al conjunt d'Espanya, a prop de 3 milions de persones.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut