Barcelona

Un 21,4% dels socis de l'ANC participa en les eleccions al Secretariat Nacional

Els votants escullen els 77 membres del secretariat que nomenarà la setmana vinent el nou president de l'entitat

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional Catalana elegeix aquest dissabte els membres del secretariat nacional, d'on sortirà el nou president de l'entitat. L'actual, Jordi Sànchez, opta a la reelecció, tot i que hi ha altres noms de pes com Antonio Baños, Jordi Calvís o Quim Torra.

Un total de 7.247 socis, que representen el 21,4% dels 33.803 socis de l'entitat amb dret a vot, han participat a les eleccions al Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana. És una xifra molt similar a la de l'any passat.

Els votants escullen els 77 membres del secretariat entre prop de 150 candidats. Tots tindran l'encàrrec de desplegar el full de ruta que l'entitat va aprovar el 17 d'abril. Per primera vegada hi haurà dos membres del secretariat en representació de les assemblees a l'estranger. Els membres del secretariat escolliran la setmana que ve, en una reunió a Badalona, el nou president de l'entitat.

A les 14 hores ha tancat el període de votacions i s'espera que aquest vespre es facin públics els noms dels candidats que dirigiran l'organització els propers dos anys.

L'Assemblea ha habilitat 133 seus electorals tot i que 3.362 socis han optat per votar de forma telemàtica.

Campanya polèmica

La campanya d'aquestes eleccions ha estat la més polèmica d'ençà de la creació de l'entitat independentista, l'any 2011. S'hi ha arribat amb grups obertament enfrontats pel lideratge i per l'estratègia a seguir. 

Els candidats, molts dels quals repeteixen, com Agustí Alcoberro o Liz Castro, només han pogut fer una setmana de campanya.

Un sector crític amb el president, Jordi Sànchez, va fer campanya prèvia, insinuant que calia recuperar una transversalitat suposadament perduda. Entre ells, l'exdiputat de la CUP Antonio Baños i l'expresident d'Òmnium Quim Torra.

Candidats vetats

La junta electoral de l'entitat va vetar inicialment les candidatures de Quim Torra i Jordi Calvís, que finalment han estat admesos després de presentar al·legacions. La junta va al·ludir al reglament de l'entitat per argumentar l'exclusió de Torra, perquè és incompatible ser president de l'ANC i ocupar un càrrec públic. Torra és director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, un laboratori d'idees adscrit a la Generalitat. La decisió va aixecar molta polseguera perquè Jordi Sànchez era adjunt al síndic de greuges quan va arribar a la presidència l'any passat. Per tant, la comissió electoral va haver de rectificar.

Antonio Baños sí que pot ser candidat al secretariat sense obstacles perquè va dimitir com a diputat i ja no ocupa cap càrrec públic, tot i que l'exlíder de la CUP al Parlament ha assegurat que ell només aspira a ser un membre més del secretariat i no a ocupar-ne la presidència.

Vot telemàtic

Els socis poden votar telemàticament des de dimarts passat fins a les dues del migdia d'aquest dissabte. De forma presencial han pogut votar de les 10 fins a les dues a les urnes habilitades a les seus territorials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut