Mallorca

UM votarà la socialista Calvo com a alcaldessa de Palma mentre enllesteixen un acord per governar a les Illes

El PSOE i la Unió Mallorquina (UM) han arribat a un preacord per governar a les Balears juntament amb el Bloc PSM-IU-Verds-Esquerra. L'aliança PSOE-UM allunyarà el PP del poder que fins ara havia tingut a les Illes, i que també es deixava notar a molts municipis. Així, tant el Govern Balear com el Consell de Mallorca passaran a mans dels socialistes, després que ahir a la tarda es donés per tancat en un preacord entre PSOE i UM. De moment, UM votarà aquest dissabte la socialista Aina Calvo com a alcaldessa de Palma de Mallorca, on el PP ha governat des del 1991.

Actualitzat
Hores decisives per saber quin serà el pròxim govern de les Balears. D'una banda, el Partit Socialista i Unió Mallorquina han arribat a un preacord per al Govern Balear i per al Consell de Mallorca. Ara bé, tot i el preacord amb els socialistes, aquest migdia encara s'han reunit la presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, i el president del PP balear, Jaume Matas. Segons fonts del PP, Matas ha fet a Munar una oferta que "no podrà rebutjar", de la qual encara no se'n saben les condicions i que Munar respondrà dilluns.

A l'espera de saber el contingut de l'oferta de Matas i de les seves possibles conseqüències, tot apunta que el PP, sense socis amb els quals pactar, perdrà el govern i es quedarà a l'oposició, tot i ser el partit més votat, amb el 46% dels vots, a un escó de la majoria absoluta.

UM, un partit centrista, nacionalista i liberal, presidit per Maria Antònia Munar, amb el 6,75% dels vots, s'ha convertit en la triple clau de les majories a les Balears. El grup mallorquinista, que ja té experiència en aliances progressistes, va analitzar els últims dies el mapa sorgit de les urnes i es va "inclinar" ràpidament per "un canvi" cap a pactes a l'esquerra.

Per la seva banda, el PSOE de Francesc Antich va començar fa deu dies a negociar amb UM. Així, al llarg d'aquesta setmana, els equips dels dos grups es van reunir i van esmorzar plegats al despatx de Munar.

Per això, a hores d'ara, es considera força improbable que una eventual proposta de Matas d'última hora pugui fer canviar la posició del grup mallorquinista. Sembla, doncs, que es repetirà el que ja va passar entre el 1999 i el 2003 al govern de les Balears, i al Consell de Mallorca des del 1995 fins al 2003. Els càrrecs es repartirien de la següent manera: Francesc Antich, al govern autonòmic; Francina Armengol, al capdavant del Consell Insular de Mallorca, i Aina Calvo seria l'alcaldessa de Palma.
Anar al contingut