Ultracatòlics contra el Papa: roben estatuetes paganes indígenes i les llencen al riu Tíber
El papa Francesc durant el Sínode de l'Amazònia amb una de les estatuetes robades

Ultracatòlics contra el papa: roben estatuetes paganes indígenes i les llencen al riu Tíber

El robatori enfronta novament els que defensen l'obertura del papa i la seva protecció de l'entorn dels pobles indígenes amb els que desitgen la fi del pontificat

Vicenç LozanoActualitzat

Els ultraconservadors catòlics han volgut fer un cop d'efecte que ha provocat una forta polèmica al Vaticà. Han robat estatuetes indígenes que representen la fertilitat i la mare terra d'una església de Roma i les han llençat al riu Tíber. Tota l'operació l'han gravat en un video que han difós per les xarxes socials.

Aquestes estatuetes van ser lliurades al papa Francesc el dia 5, poques hores abans de l'inici del Sínode de l'Amazònia que es clausura aquest diumenge al Vaticà. L'escena va indignar aquests ultracatòlics, que consideren aquestes deesses paganes i indignes de ser exhibides en un temple catòlic.

L'acció dels ultracatòlics:


Al rerefons, hi ha la batalla antireforma que lliuren aquests sectors extremistes contra qualsevol intent del papa argentí de fer canvis a l'Església catòlica.
 

Un grup ultraconservador desconegut

El grup desconegut que la matinada de dilluns va entrar al temple de Santa Maria Transpontina, una església que hi ha al costat de la basílica de Sant Pere, per robar algunes de les estatuetes, va publicar el vídeo immediatament. En la gravació es veu com s'emporten les figures, es dirigeixen al pont de Sant Angelo i les llencen al riu.

Poc després feien públic un manifest on afirmaven que "no callarem" i que començaven a actuar contra membres de la mateixa Església que estimulen el paganisme.


El Vaticà: "S'ha passat de l'odi a l'acció"

Al Vaticà, la reacció oficial ha estat contundent contra un acte qualificat de violent i intolerant. "S'ha passat de l'odi a les xarxes socials, a l'acció" afirmava Andrea Tornielli, el director dels Mitjans de Comunicació de la Santa Seu.

El robatori enfronta novament els que defensen l'obertura del papa i la seva protecció de l'entorn dels pobles indígenes amb els poderosos sectors de la institució que desitgen la fi del pontificat de Francesc; els mateixos col·lectius mobilitzats en diversos complots, que han aconseguit amb fosques maniobres i virulentes campanyes frenar les reformes proposades per Bergoglio al Sínode de la Família del 2014 i a la Cimera contra la Pederàstia del febrer passat.

El papa Francesc es reuneix amb representants de la comunitat indígena de l'Amazònia



Tensió creixent entre el Francesc i els immobilistes

El clima de tensió que es viu aquests dies al Vaticà va més enllà d'aquest episodi que cal vincular a la celebració del Sínode de l'Amazònia. Un Sínode que permet augurar molt probablement una nova batalla parcialment perduda per Francesc i novament guanyada pels sectors immobilistes avalats per figures del conservadorisme liberal com Steve Bannon amb l'ajut de les congregacions ultracatòliques que consideren fins i tot una heretgia constant aquest pontificat.
 

L'objectiu de la trobada sobre l'Amazònia en la qual participen bisbes, sacerdots i líders tribals de països com el Brasil, Bolívia, Colòmbia, l'Equador, el Perú o Veneçuela, és preservar la natura amenaçada del pulmó de la Terra i vetllar per la salvació dels pobles indígenes atacats pels interessos i l'especulació de les multinacionals depredadores dels recursos naturals.

Aquest objectiu del papa, convertit en un líder mundial de la lluita contra el canvi climàtic, podria ser moderadament acceptat per gran part del Sínode. Però aquesta llum verda ecològica no serà tan clara per a l'altre tema del Sínode, molt més polèmic: la possibilitat d'acabar amb el celibat.
 


Obrir la porta a la fi del celibat

Comunitats catòliques indígenes de l'Amazònia han demanat al Vaticà la possibilitat d'ordenar homes casats, ancians i indígenes amb dona i fills per pal·liar la manca de sacerdots a la regió. Només la insinuació d'aquesta possibilitat ha generat ja una marea d'hostilitat contra el papa per part d'alguns poderosos cardenals i membres de la Cúria.

Aquest dissabte, a les conclusions se sabrà el resultat. Se sap que hi ha hagut discussions i debats profunds i d'altres plens de tensió.
El veredicte final sobre aquest tema, que pot significar començar a obrir les portes a la fi del celibat, seria molt probablement la petita revolució amb més transcendència del papa Francesc des de l'arribada al pontificat el 13 de març del 2013.

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa FrancescVaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut