Seguidors de Trump segueixen un míting del president nord-americà (Reuters / Shannon Stapleton)
Seguidors de Trump segueixen un míting del president nord-americà (Reuters / Shannon Stapleton)

Els demòcrates tiren pel dret i inicien l'"impeachment" de Trump per l'assalt al Capitoli

El Partit Demòcrata acusa el president d'"incitar a la insurrecció" pel suport a les mobilitzacions que van culminar amb l'assalt al Capitoli

Redacció/AgènciesActualitzat

Segon procés de judici polític contra Donald Trump. El Partit Demòcrata ha tirat pel dret i aquest dilluns ha presentat formalment la sol·licitud per engegar l'"impeachment" del president dels Estats Units per "incitar a la insurrecció" pel seu suport a les mobilitzacions que van culminar amb l'assalt al Capitoli del 6 de gener.

És un procediment amb molt poques possibilitats de tirar endavant perquè els terminis impedeixen destituir Trump abans del 20 de gener, quan Joe Biden prendrà possessió com a 46è president dels Estats Units. Si tirés endavant, però, sí que permetria inhabilitar-lo per exercir qualsevol càrrec públic. D'aquesta manera, Trump no podria presentar-se a les eleccions presidencials del 2024, com s'ha especulat les darreres setmanes.

La resolució necessita una majoria de 218 vots per aprovar l'acusació contra Trump i els demòcrates controlen 222 escons de la Cambra de Representants. D'aquesta manera, si s'aprova a la cambra baixa, el Senat hauria de posar en marxa un segon judici polític contra Trump, després del que ja hi va haver per les pressions a Ucraïna per investigar Joe Biden i el seu fill. El Senat, però, va absoldre Trump dels dos càrrecs de què se l'acusava: abús de poder i obstrucció al Congrés.

 

Mike Pence en el moment de certificar la victòria de Joe Biden, el 7 de gener (Reuters/Scott Applewhite)

 

Ultimàtum a Pence

Aquest dilluns, el Partit Demòcrata ha donat al vicepresident, Mike Pence, 24 hores perquè engegui el procés per destituir Donald Trump invocant l'esmena 25 de la Constitució, que permet inhabilitar un president a qui es consideri incapacitat per governar si així ho manifesta la majoria del gabinet.

En veure que Pence no posava en marxa aquesta esmena, els demòcrates han decidit engegar el segon "impeachment" sense esperar que acabés el termini de 24 hores, tal com ha anunciat el líder del partit a la Cambra de Representants, Hakeem Jeffries:

 

 

"La resolució de judici polític acusant Trump d'incitar una insurrecció violenta s'ha entrat a registre. Farem responsable aquest president sediciós de forma imminent"

 

"Actuarem amb urgència per protegir la nostra constitució i la nostra democràcia, perquè aquest president representa una amenaça imminent per a totes dues", ha dit la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

En una missiva enviada als representants demòcrates, Pelosi ha sostingut que "a mesura que passen els dies, s'intensifica l'horror de l'actual assalt" a la democràcia nord-americana "perpetrat per aquest president", i és per això que cal, ha dit, "una acció immediata".

 

Unanimitat o "impeachment"

Aquest dilluns, els demòcrates han intentat aprovar per unanimitat una resolució exhortant Pence a invocar la vint-i-cinquena esmena. Un congressita republicà s'hi ha oposat, de manera que no ha tirat endavant.

Per tant, es tornarà a presentar a la Cambra de Representants perquè se sotmeti a votació aquest dimarts.

La possible destitució necessita en qualsevol cas el suport del Senat i el líder republicà en aquesta cambra, Mitch McConnell, ha advertit que no tornaran cap moció abans del 19 de gener, quan la presa de possessió de Joe Biden està prevista per al 20 de gener. En aquesta mateixa data, el vot de qualitat de la nova vicepresidenta, Kamala Harris, donarà el control del Senat als demòcrates.

ARXIVAT A:
Estats UnitsEleccions Estats UnitsTrump Joe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut