Les entitats denuncien que el govern i Endesa estan incomplint els compromisos adquirits (ACN)

Ultimàtum del Tercer Sector: reclamen mesures urgents per protegir els més vulnerables

Denuncien que govern i Endesa estan incomplint els compromisos adquirits i amenacen de no tornar a la taula de negociació fins que s'eixugui el deute condonat

La pujada sense precedents del preu de la llum i el gas agreuja la pobresa energètica a les portes de la tardor.

Les entitats del tercer sector han amenaçat de trencar amb el govern de la Generalitat i aixecar-se de totes les taules de negociació si no es compleixen d'una vegada els compromisos adquirits per protegir les famílies vulnerables.

Asseguren que aquest compliment no pot esperar ni un dia més. La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha estat molt clara, aquest divendres, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació:

"Necessitem veure avanços palpables ara, no d'aquí tres mesos ni mig any: ara. Les llars en situació de vulnerabilitat no poden esperar més."


També ho ha dit Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE): "No s'entén que en el context actual, a les portes de l'hivern, amb unes xifres de pobresa energètica amb rècords històrics, el govern de la Generalitat tingui aquesta actitud tan passiva", ha denunciat.

I és que Endesa continua reclamant les factures impagades del 2021 a famílies vulnerables que tenen el deute condonat segons el conveni que va signar el govern de la Generalitat amb la companyia l'any passat.

Aquest deute continua creixent, amb el preu de l'energia i la inflació desbocats.

El Tercer Sector tem que la situació empitjori, amb els preus de la llum i la inflació desbocats (ACN/Albert Cadanet)

És el que li ha passat a la Dolors Pau, que l'any passat es va quedar sense feina i que ha explicat a TV3 que l'última reclamació que va rebre gairebé li provoca un atac d'ansietat, com explica en aquest vídeo:


"Fets i no paraules"

La Generalitat assegura que abans d'acabar l'any es condonaran els deutes del 2021 i que es pagaran a mitges amb Endesa. Aquests deutes ja havien rebut el compromís de liquidar-se "abans de l'estiu", segons les entitats, i van arribar a 19 milions d'euros, el mateix que en els dos anys anteriors junts, per l'increment del preu de la llum.

Josep Maria Forné, director general de Serveis Socials, ha garantit que ara sí que es compliran els terminis i ha dit que són conscients que "acumular deute significa agreujar la pobresa i la vulnerabilitat."

Però l'APE i la Taula del Tercer Sector Social denuncien que "un any i mig després el conveni signat no s'ha desplegat com cal", tot i disposar "d'una eina que funciona".

Per això han llançat un ultimàtum al govern: no participaran en les pròximes reunions del grup de treball si no hi ha avenços significatius.

També han advertit que ja noten els efectes de la inflació i la pujada de les factures energètiques "en forma de més peticions", una situació que ja van viure durant la pandèmia, quan les famílies van recórrer a aquestes entitats per poder fer front a certes despeses, com ara l'habitatge.

Les entitats han reconegut que el grup de treball és un espai necessari, "però necessitem que serveixi per plantejar fets: ja ens hem cansat de les paraules".

També ha demanat a la conselleria que "agafi més protagonisme" i "lideratge" en aquest àmbit. "No pot continuar espolsant-se responsabilitats; ha de resoldre el deute del 2021 i tirar endavant els comptadors socials", ha afegit.

Usuaris vulnerables amb el deute condonat continuen rebent reclamacions d'Endesa (ACN)

Més peticions d'ajuda per l'augment de la inflació

Francina Alsina ha demanat una actuació d'urgència i ha advertit que la situació podria empitjorar "d'aquí poques setmanes": "Estem enmig d'una crisi social molt greu que encara podria ser pitjor pel fantasma d'una possible recessió".

La Generalitat, per la seva banda, assegura que també s'està treballant en la resta de punts de l'acord signat, com ara el fons de compensació per assumir els deutes de manera automàtica a partir del 2022 o en els convenis amb la resta de companyies elèctriques.

 

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaPobresaIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut