La Moncloa considera inassumibles les peticions de Podem
El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, aquest dimarts al seu escó (EFE / Emilio Naranjo)

La Moncloa considera inassumibles les peticions de Podem

La investidura sembla abocada al fracàs unes hores abans de la segona votació, en què Esquerra Unida podria votar diferent de Podem

RedaccióActualitzat

El govern espanyol en funcions considera inassumibles les peticions d'Unides Podem en les negociacions per formar un govern de coalició amb el PSOE. Així ho han manifestat aquest dimecres al vespre fonts de La Moncloa.

La investidura de Pedro Sánchez, aquest dijous a primera hora de la tarda, sembla, doncs, abocada al fracàs.

La valoració, des de La Moncloa, de les peticions d'Unides Podem arriba a última hora d'un dia que ha començat amb la reunió entre la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, i el secretari d'Acció de govern de Podem, Pablo Echenique.

S'han reunit en un lloc que no ha transcendit i Calvo ha fet arribar a Echenique l'última proposta socialista, que des de la formació morada s'ha valorat que gairebé no presentava avenços respecte a les anteriors.


Ultimàtum de Sánchez

Al migdia, Calvo i Echenique han interromput la reunió i semblava que l'havien de reprendre després de dinar, però ja no s'han tornat a trobar. Fonts de Podem, de tota manera, asseguren que sí que han parlat per telèfon, almenys tres vegades.

Aquesta tarda, a més, Sánchez ha trucat personalment a Iglesias.

 

Pedro Sánchez i Carmen Calvo conversen durant el debat d'investidura (EFE / Emilio Naranjo)

 

Segons Podem, el president del govern espanyol en funcions ha fet un ultimàtum assegurat que no els cedirà les carteres d'Hisenda, Treball, Transició Ecològica ni Igualtat, que la formació morada reclamava. Asseguren, a més, que aquesta negativa és l'"última paraula" de Sánchez.

Des del PSOE han confirmat la trucada de Sánchez a Iglesias, i han afegit que l'última proposta que han presentat "és una bona oferta".


Habitatge, Sanitat i Igualtat

En concret, segons es pot llegir en un document revelat pel PSOE a última hora de dimecres, amb un resum de les seves propostes a Unides Podem, els socialistes han ofert a la formació morada una vicepresidència i tres ministeris.

El PSOE va accedir que Irene Montero fos la vicepresidenta d'Afers Socials, tal com exigien des d'Unides Podem.

Els tres últims ministeris que ha ofert el candidat Pedro Sánchez al líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, a més de la vicepresidència esmentada, han estat:
- Ministeri d'Habitatge i Economia Social (inclou l'actual Secretaria General d'Habitatge)
- Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Consum (inclou l'actual Secretaria General de Sanitat i Consum)
- Ministeri d'Igualtat (inclou l'actual Secretaria d'Estat d'Igualtat)


"Aquest document té truc"

Unides Podem ha reaccionat a aquest document assegurant que és enganyós, perquè el PSOE els ha fet "diferents propostes de ministeris inexistents o buits, però mai tots junts".

"Aquest document que han enviat té truc: pot semblar que les ha ofert de manera acumulativa i no ha estat així, mai estaria Podem en més d'un o dos dels que apareixen en aquest llistat i sempre per evitar accedir i compartir els ministeris que ens permetrien desenvolupar polítiques socials."

"Unides Podem no vol entrar en el govern a qualsevol preu, volem competències per desenvolupar polítiques socials en igualtat, treball, hisenda i transició ecològica. I amb les ofertes que ens estan fent no és possible."


El comunicat de la formació morada, de tota manera, comença afirmant que "Unides Podem segueix apostant per un govern de coalició" dins del qual UP pugui executar polítiques socials en proporció al suport electoral obtingut a les urnes.

Veient les explicacions que es fan des de cada formació, però, la possibilitat d'un acord de govern coalició sembla molt llunyana hores abans del segon debat d'investidura.


Drets socials, treball, igualtat i transició energètica

Abans de fer públic aquest document, el PSOE també n'havia filtrat un altre amb les peticions d'Unides Podem. La formació morada hi demanava assumir sis àrees del govern de coalició, organitzades en cinc ministeris i una vicepresidència de Drets Socials i Mediambientals​ que els coordinaria.

 

Pablo Iglesias en el seu escó durant el debat d'investidura (EFE/Ballesteros)

 

Són les relatives als drets socials, amb àmbits com la dependència i la lluita contra la pobresa; al treball, amb àmbits com els autònoms i les pensions; a la igualtat; a la transició energètica, amb àmbits com l'energia i la mobilitat; a la justícia fiscal i la lluita contra el frau; i a la ciència, les universtitats i l'economia digital.

Minuts després de la filtració, des d'Unides Podem s'ha confirmat que aquesta proposta és real, però que no era cap ultimàtum, sinó un document de treball per abordar la negociació.


Esquerra Unida podria votar diferent de Podem

Les diferències exposades públicament entre el PSOE i Podem han causat la reacció d'un dels socis del grup parlamentari Unides Podem: Esquerra Unida ha anunciat que podria trencar la disciplina de vot i votar diferent de Podem en el debat d'investidura.

"La col·legiada d'IU, després de la realització d'un referèndum a les seves bases, es reunirà demà a les 12 per decidir el sentit del seu vot amb la informació de què disposi a aquella hora, un cop finalitzades les negociacions amb el PSOE."

 

Les exigències de Podem, segons el PSOE by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEUnides PodemPablo IglesiasPedro SánchezEleccions 28A
Anar al contingut