Un diputat ugandès demana votar a favor de la llei que prohibeix l'homosexualitat (Reuters/Abubaker Lubowa)

Uganda aprova "una de les pitjors lleis del món" contra el col·lectiu LGTBIQ+

L'ONU considera "devastadora" una norma que castiga amb pena de mort "l'homosexualitat amb agreujants" i amb cadena perpètua o 20 anys de presó el seu "intent" o "promoció"

RedaccióActualitzat

Uganda té, des d'aquest dimarts, "una de les pitjors" lleis contra l'homosexualitat del món, segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Volker Türk, que l'ha qualificada "d'escandalosa i devastadora" perquè castiga tot el col·lectiu LGTBIQ+ "simplement per existir, per ser qui són."

"Promoure la violència i la discriminació contra les persones només pel que són i per a qui estimen és un error."


Türk ha demanat al president del país, Yoweri Musevini, que no ratifiqui la norma aprovada pel Parlament aquest vespre que estableix, entre d'altres càstigs, la pena de mort pel delicte "d'homosexualitat amb agreujants" per a les persones gais, lesbianes i transsexuals -quan es consideri, per exemple, que una relació homosexual no és consentida o que hi ha hagut coaccions-. 

A més, també recull penes de presó, que poden arribar a la cadena perpètua, per "l'intent d'homosexualitat" o "la seva promoció", que es pot arribar a castigar amb 20 anys de reclusió.


Per Türk, la norma confon les relacions sexuals consentides amb les que no ho són i entra en conflicte no només amb la mateixa Constitució ugandesa, que promou "la igualtat i la no discriminació", sinó que contradiu també les obligacions legals internacionals del país en matèria de drets humans. A més, afegeix Türk, posa "en greu perill" els drets més bàsics de la ciutadania ugandesa.

L'alt comissionat de l'ONU també tem que la llei es faci servir per castigar periodistes, personal mèdic i defensors dels drets humans "només per fer la seva feina".

Només 2 dels 400 diputats han votat en contra de la llei que inclou la pena de mort com a càstig (Reuters/Abubaker Lubowa)

Aprovada gairebé per unanimitat

La llei, però, s'ha aprovat gairebé per unanimitat i sense grans debats ni dubtes. Només 2 dels 400 diputats hi han votat en contra. La penalització de l'homosexualitat és fruit d'un gran consens al país on hi ha molts prejudicis contra la població homosexual, arran d'estereotips amb fortes arrels culturals i que es van reforçar durant la pandèmia de la sida. 

Alguns l'associen, a més, amb la pràctica pedòfila, com es desprèn del discurs del diputat de la regió d'Amuria, Musa Ecweru:

"Fem aquesta llei per als nostres fills, fem aquesta llei per als fills dels nostres fills. Aquest país es mantindrà ferm i, un cop aprovat, li asseguro -senyora portaveu-  que reforçarem la policia per assegurar-nos que els homosexuals no tinguin espai a Uganda"

I d'altres, com el mateix president d'Uganda, Yoweri Museveni, creuen que la seva extensió és una maniobra d'Occident per trencar la moral tradicional i impedir la procreació de la població negra.

"Aquesta desviació. Els desviats neixen això o es fan així? Això ho han de dir els metges. Occident ha de deixar de fer perdre el temps a la humanitat intentant imposar les seves pràctiques a la resta del món."

Türk creu que la nova llei alimentarà l'odi social i donarà "carta blanca" per a una "violació sistemàtica" dels drets humans.

Només el mes de febrer, s'han registrat al país més d'un centenar de detencions, desallotjaments forçosos, humiliacions públiques i agressions sexuals contra persones LGTBI segons les Nacions Unides, que també han denunciat un augment de la retòrica homòfoba en els discursos públics de líders polítics, religiosos i socials del país.

Un cop aprovat el projecte de llei, els diputats han cantat l'himne nacional. La presidenta de la cambra, Anita Annet Among, que abans de la sessió havia penjat un vídeo a Twitter on se la veu pregant "perquè Déu els guïi en la decisió", ha assegurat després, en un fil a les xarxes socials, que la norma respecta "l'esperit de la Constitució", els drets humans i les "aspiracions de la ciutadania ugandesa."

 
La majoria de països africans castiguen l'homosexualitat

Fins a 35 dels 52 països d'Àfrica no respecten els drets de les persones homosexuals i penalitzen no només la seva pràctica, sinó la mateixa identitat homosexual.

 

A sis països africans --Les Comores, Maurici, Namíbia, Sierra Leone, Sudan del Sud i Swazilàndia, en color groc al mapa--, l'homosexualitat és il·legal, tot i que no té normes punitives en contra, però en 29 més --en taronja i vermell-- sí que tenen càstigs i penes previstos per a qui es declari gai, lesbiana o transsexual, fins i tot, la pena de mort, com passa a Mauritània i, quan es ratifiqui la llei aprovada aquest dimarts, també a Uganda.

 

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humansHomofòbiaÀfrica
Anar al contingut