L'exèrcit rus ha recuperat el control d'algunes zones d'Ucraïna (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

Ucraïna tem una ofensiva russa de milers de soldats coincidint amb el primer any de guerra

Putin assegura que té "amb què respondre" a l'enviament de tancs d'Occident cap a Ucraïna

Redacció/AgènciesActualitzat

Ucraïna creu que Rússia prepara una gran ofensiva al voltant del 24 de febrer, quan farà un any que va començar la guerra. El govern de Kíiv parla de fins a mig milió de soldats russos mobilitzats per a l'ocasió.

Si es fes realitat, podria agafar Ucraïna amb el pas canviat, encara sense els tancs occidentals que li donarien l'avantatge tàctic que necessita per llançar una contraofensiva. Volodímir Zelenski ha assegurat:

"Tots sabem que Rússia es prepara per un intent de venjança, no només contra Ucraïna, sinó també contra l'Europa lliure i el món lliure".

El ministre ucraïnès de Defensa, Oleksí Réznikov, ha afegit que els russos "viuen en el simbolisme i creiem que intentaran alguna cosa al voltant del 24 de febrer". Esperen l'ofensiva al Donbass, a l'est del país, i també a la zona sud.

L'estratègia de reconquesta de Rússia

Segons fonts de l'exèrcit ucraïnès, Rússia estaria entrenant tropes "en diversos polígons de Bielorússia" i es tem que pretengui agafar el control complet de les regions de Donetsk i Lugansk.

La tàctica d'utilitzar onades de mercenaris i expresoners com a carn de canó per estovar la defensa ucraïnesa començaria a donar fruits a Putin. Pels observadors, li hauria permès tenir l'enemic ocupat, reconstituir una mica el seu exèrcit regular i adaptar-se millor al terreny.

Així, han cavat centenars de quilòmetres de trinxeres i han aixecat parapets defensius per aturar una eventual ofensiva ucraïnesa. Al mateix temps, estan enviant molts més soldats al front i els nous, fruit de la mobilització obligatòria del setembre, estarien més ben preparats.

I els efectes es veurien al punt més calent de la guerra, la província de Donetsk, on les línies no es movien des del novembre. A poc a poc Rússia va reconquistant petites bosses de territori al voltant de Bahkmut i Vuhledar.

 

L'advertiment de Putin

Aquest dijous Vladímir Putin ha comparat la guerra amb Ucraïna i la victòria de Rússia contra els nazis a la Segona Guerra Mundial.

Ho ha dit en el discurs commemoratiu dels 80 anys de la batalla de Stalingrad, on el president rus també ha criticat la decisió de Berlín de lliurar tancs a Kíiv.

"Nosaltres no enviem tancs a les seves fronteres, però tenim amb què respondre, no ens limitarem a fer servir vehicles blindats", ha assenyalat el cap del Kremlin des de Volvograd.

En aquest comentari, alguns hi han interpretat una nova possibilitat que el Kremlin recorri a l'arsenal nuclear.

La compareixença de Putin per commemorar els 80 anys de la batalla de Stalingrad (Sputnik/Dmitry Azarov)

 

Cimera UE-Ucraïna

Aquest divendres continua la cimera entre la Unió Europea i Ucraïna. Tal com ha remarcat la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, Europa intensificarà el suport al president ucraïnès Volodímir Zelenski.

Ucraïna insisteix a demanar míssils de llarg abast als socis occidentals, a banda de més tancs i vehicles blindats.

El Kremlin ja ha advertit repetidament que no s'aturarà davant dels tancs occidentals ni davant d'eventuals armes de llarg abast. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, diu que Rússia no s'aturarà al Donbass ni al sud d'Ucraïna en cas que el govern de Kíiv rebi míssils d'Occident.

"Com més abast tingui l'armament que s'envia al règim de Kíiv, més l'haurem d'allunyar dels territoris del nostre país. Cada pas que fa Occident l'enfonsa més en el pantà".

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut