Ucraïna es retira d'Eurovisió abans de començar
Maruv havia de representar Ucraïna a Eurovisió. (Reuters)

Ucraïna, sense candidats per participar a Eurovisió arran del conflicte de Crimea

Els finalistes que havien de presentar Ucraïna s'hi neguen perquè se'ls imposava un contracte amb línies polítiques

Xevi MiróActualitzat

Ucraïna, zero punts. L'exrepública soviètica ha decidit no presentar cap artista a Eurovisió. Tenien una cantant, Maruv, guanyadora del concurs organitzat per la televisió nacional ucraïnesa (UA:PBC). Però l'artista s'ha negat a firmar un contracte que, entre altres coses, prohibeix a la cantant fer concerts a Rússia. Davant la negativa de Maruv, la UA:PBC va demanar als finalistes del concurs, Freedom Jazz, que s'hi presentessin, però també s'hi van negar. Finalment, van anar a buscar els tercers classificats, Kazka, i també van dir que no.

Per això, finalment han decidit que ningú presentarà Ucraïna a la fase final d'Eurovisió que s'ha de celebrar el mes de maig a Tel Aviv.

 

 

Les relacions entre Rússia i Ucraïna són molt tenses des de la intervenció militar de Rússia a la península de Crimea el 2014. El vice-primer ministre i ministre de Cultura Vyacheslav Kyrylenko ja va dir abans de la selecció de Maruv que "els artistes que van de gira per Rússia" o "que no reconeixen la integritat territorial d'Ucraïna" no haurien de participar a Eurovisió. Per això no va sonar gaire estrany que en el mateix programa de selecció, el jurat preguntés als participants si consideraven que Crimea forma part o no del país. A més, el contracte discogràfic de Maruv per la cançó guanyadora -"Siren Song"- és amb Warner Music Russia, fet que va despertar la inquietut dels polítics nacionalistes ucraïnesos.


"Eurovisió no és un concurs polític"

La polèmica per la inclusió de lletres polítiques a Eurovisió no és exclusiu de l'edició d'enguany. El 2017 la Unió Europea de Radiodifussió (UER) ja va avisar els països participants que el concurs no és un esdeveniment polític i que qualsevol país que fes servir el festival per fer política "seria desqualificat".  

En aquell mateix any, Eurovisió es va celebrar a Kíev (capital d'Ucraïna) i les autoritats ucraïneses no hi van deixar participar la candidata russa, Iulia Samoilova, perquè havia viatjat a Crimea el 2015. La UER va acabar posant una multa de 150.000 euros a Ucraïna i Rússia va tornar a presentar la cantant a l'edició del 2018, que es va celebrar a Lisboa.

 

En l'edició del 2016, Ucraïna va guanyar amb el tema "1944". La seva intèrpret, Jamala, havia dit que la cançó li recordava la seva família vivint a Crimea i la UER hi va haver d'intervenir per dir que "1944" no tenia ni un títol ni unes lletres considerades polítiques.

La versió de Maruv

A la seva pàgina de Facebook, Maruv ha dit que ella hauria pogut renunciar als concerts a Rússia, però es nega a ser l'arma de ningú en l'arena política. Segons la cantant

Hanna Korsum -nom real de Maruv- ja havia anat a Eurovisió representant Ucraïna, va ser al 2016 i amb el seu primer grup: The Pringlez


Ucraïna està considerat un dels millors països a Eurovisió. Hi va participar per primer cop el 2003 i ha guanyat dues vegades des de llavors, el 2004 i el 2016. Ha quedat segona tres vegades.


Salvini també té problemes amb el representant d'Itàlia

Aquest no és l'únic problema polític amb què s'encara l'edició d'Eurovisió d'enguany. Per una banda, hi ha hagut polèmica perquè el país organitzador de la gala, Israel, va proposar fer el festival a Jerusalem, però diversos països europeus s'hi van oposar. Al setembre Israel es va fer enrere amb la proposta i Tel Aviv va ser seleccionada com a seu. Jerusalem havia acollit Eurovisió el 1979 i el 1999.

Per altra banda, el ministre de l'Interior italià, l'ultradretà Mateo Salvini, també va opinar sobre el representant del seu país en el festival d'enguany. Es tracta de Mahmood, un italià d'origen egipci que es presentarà amb el tema "Soldi", guanyador del festival de San Remo 2019.

Salvini es preguntava a Twitter si aquesta és "la cançó italiana més bonica"?


Mahmood va contestar a Salvini en roda de premsa que ell és "un noi italià al cent per cent".

Fa poques setmanes, Bilal Hassani, el que serà representant de França, va denunciar una campanya homòfoba i racista a les xarxes contra la seva actuació.

ARXIVAT A:
Festival d'EurovisióMúsica
Anar al contingut