Refugiats ucraïnesos fan cua a Torrevella per obtenir els documents de protecció temporal (Reuters/Eva Manez)

Ucraïna, l'èxode de refugiats més ràpid a Europa des de la II Guerra Mundial

Gairebé 3,2 milions de persones s'han convertit en refugiats durant les tres primeres setmanes d'invasió russa a Ucraïna

Juli Rodés AlmerActualitzat

El cens de refugiats per la invasió russa a Ucraïna, després de tres setmanes, és de 3.169.897 persones.

Són xifres de l'ACNUR, agència de Nacions Unides per als Refugiats, fetes públiques aquest dijous al migdia, que suposen un augment de 106.802 persones en les últimes 24 hores.

L'ONU constata que es tracta de la crisi de refugiats de creixement més ràpid des del final de la Segona Guerra Mundial i apunta que fins a 4 milions de persones podrien voler marxar d'Ucraïna per fugir de la guerra si el conflicte s'allarga.

Entre aquests refugiats hi ha 162.000 estrangers que eren a Ucraïna en el moment que va començar la invasió, segons dades de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).


L'èxode més gran, cap a Polònia

Polònia, un país amb gairebé 38 milions d'habitants on abans de la invasió russa ja vivien uns 1,5 milions d'ucraïnesos, ha acollit més de la meitat dels refugiats. ACNUR calcula que al voltant del 60%.

Un integrant de les forces armades de Polònia ajuda uns nens a pujar al tren a Przemysl (Europa Press/Christoph Reichwein)

En concret, des del 24 de febrer han travessat a Polònia des d'Ucraïna 1.916.445 persones, segons ACNUR. Una part, però, han continuat viatjant cap a altres països d'Europa on tenen familiars, amics o coneguts.

A Romania, que té més de 19 milions d'habitants, hi havien arribat gairebé mig milió de persones, 491.409, fins dimecres.

Dones i infants d'Ucraïna arriben a un punt blau d'Unicef a la frontera amb Romania (Reuters/Bernd von Jutrczenka)

Molt més petit, Moldàvia, amb 2,6 milions d'habitants, un dels estats més pobres d'Europa, ha vist com hi entraven 350.886 persones procedents d'Ucraïna.

Dues nenes ucraïneses juguen a escacs en un poliesportiu convertit en centre d'acollida a Ciorescu, Moldàvia (Europa Press/Ciro Fusco)

En el cas de Romania i de Moldàvia, però, val a dir que per a la majoria de refugiats són països de trànsit cap a altres destinacions.

Dones i infants d'Ucraïna en un centre d'acollida a Beregsurany, Hongria (EFE/Attila Balazs)

Hongria, que no arriba als 10 milions d'habitants, ha acollit, en aquestes tres setmanes, 282.611 persones, segons ACNUR.

Una dona i una nena ucraïneses arriben a la frontera amb Eslovàquia (Europa Press/Unicef)

El nombre de refugiats arribats a Eslovàquia és lleugerament inferior. A aquest estat de poc més de 2 milions d'habitants hi han arribat, en 21 dies, 228.844 persones.


Refugiats cap a Rússia i Bielorússia

L'ACNUR, d'altra banda, té constància que hi ha 168.858 persones que han fugit de la invasió travessant la frontera russa, i 2.127 persones han passat a l'estat aliat del Kremlin, Bielorússia.

Dues persones acomiaden una amiga que marxa en tren des de Lviv cap a Hongria (Europa Press/Bryan Smith)

Entre totes aquestes persones desplaçades per la invasió russa d'Ucraïna també hi hauria ciutadans dels estats limítrofs que tornen al seu país d'origen. L'ACNUR, però, no les ha quantificat.


Espanya ha reconegut 4.500 refugiats

Ara per ara, el govern espanyol no ha posat xifra als refugiats arribats d'Ucraïna. El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, ha argumentat que és "molt difícil" fer-ho, perquè molts ucraïnesos arriben a través de xarxes de familiars i perquè es poden moure per la Unió Europea durant tres mesos.

En una entrevista a Antena 3, Escrivá sí que ha concretat que unes 4.500 persones arribades a Espanya ja han rebut l'estatut de refugiat.

El ministre també ha explicat que llits habilitats en centres d'acollida no estan tots ocupats.

ARXIVAT A:
MigracionsUcraïna
Anar al contingut