Ucraïna i Moldàvia ja són oficialment països candidats a entrar a la Unió Europea

És el primer pas per a l'adhesió d'aquests països, un procés que pot ser llarg i reversible si no es compleixen les reformes exigides per la Comissió Europea

RedaccióActualitzat

Els líders de la Unió Europea han donat el vistiplau perquè Ucraïna i Moldàvia siguin candidats a entrar-hi. En la cimera europea no hi ha hagut fissures entre els socis a l'hora de fer aquest gest polític, sobretot cap a Ucraïna.

És un missatge clar de suport a Kíiv, que malgrat obtenir l'estatus de candidat encara haurà de superar un procés de validació que es preveu llarg, i que pot ser reversible si no compleixen les reformes que els ha exigit la Comissió Europea, que la setmana passada va recomanar que se'ls concedís l'estatus de país candidat.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ho ha qualificat de moment històric.

Ara caldrà que Ucraïna acrediti una independència judicial que encara no és prou evident i també que impulsi accions decidides contra la corrupció i el crim organitzat. També Moldàvia haurà de fer millores en l'estat de dret.

Banderes ucraïneses i europees davant la seu de l'Eurocambra, a Brussel·les, el 28 de febrer
Banderes ucraïneses i europees davant la seu de l'Eurocambra, a Brussel·les, el 28 de febrer (Reuters/Yves Herman)

Volodimir Zelenski ha agraït als líders de la UE la decisió: "Aquest és un moment únic i històricen les relacions amb la UE. Estic molt agraït a Charles Michel; a Von der Leyen i als líders de la UE pel seu recolzament". I ha subratllat: "El futur d'Ucraïna és dins la UE".

  

Un gest polític que troben a faltar els països dels Balcans

Ucraïnesos i moldaus estan a punt d'iniciar el camí cap a la Unió i, en canvi, els Balcans no fan més que trobar-se entrebancs per accedir-hi. Marxen frustrats d'aquest primer dia de cimera. El primer ministre d'Albània, Edi Rama, no ha dissimulat el seu malestar.

"Molts albanesos tenen lligams religiosos amb la Unió Europea. O sigui que veure aquesta UE incapaç d'alliberar dos ostatges, com Albània i Macedònia del Nord, de Bulgària no fa bona impressió. Sí, ha estat un dia històric, però històric en el sentit negatiu."

Aquests països dels Balcans porten anys a la cua per entrar a la Unió Europea. Albània, 8, i Macedònia del Nord, 18. Són els dos països que ho tenen més de cara per unir-s'hi, però Bulgària veta l'entrada dels macedonis del nord per qüestions identitàries i lingüístiques.

Aquest dijous, doncs, no s'han vist avenços en els processos d'adhesió d'aquests països.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut