Ucraïna afronta l'hivern més dur, amb un 30% d'infraestructures elèctriques destruïdes

Més d'un miler de localitats estan sense llum i s'espera que els termòmetres puguin assolir aviat temperatures sota zero

RedaccióActualitzat

Els darrers atacs russos sobre Ucraïna han destruït el 30% de les infraestructures elèctriques del país, segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.  

Kíiv qualifica la situació de "crítica" i acusa el Kremlin de dur a terme una estratègia per "congelar" els ucraïnesos a les portes de l'hivern. El govern recomana a la població preparar-se per interrupcions d'aigua i calefacció. I els que puguin que busquin alternatives a la xarxa elèctrica.

 

Un miler de localitats sense llum

Aquest dimarts, vuitè dia consecutiu de bombardejos, l'exèrcit rus ha atacat diferents infraestructures d'electricitat a les ciutats de Kíiv, Donetsk, Dnipró, Vínnitsia, Khàrkiv, Kriví Rig, Zaporíjia, Jitómir i Mikolaiv. Segons l'energètica ucraïnesa DTEK Energo, els atacs a les seves instal·lacions han provocat la mort d'un treballador i set ferits. 

La companyia ha denunciat que les accions del Kremlin són un acte de "terrorisme energètic". "Rússia està destruint la infraestructura energètica d'Ucraïna per deixar Europa dependent de les fonts d'energia russes", han manifestat en un comunicat oficial.

Atac a una infraestructura energètica a Jitómir (Serveis d'Emergència d'Ucraïna/via Reuters)

L'atac ha provocat talls parcials en el subministrament d'aigua i electricitat entre la població. En total, hi ha més de mil localitats ucraïneses sense llum, amb centenars de milers de ciutadans afectats.

A Kíiv no hi havia talls de llum des de l'inici de la guerra, al febrer. Els operaris s'afanyen ara a reparar les infraestructures destruïdes, però amb el dubte de si tornaran a quedar inutilitzades per nous bombardejos russos. 
 

L'hivern més dur

Des de principis de la setmana passada, els atacs de l'exèrcit rus han tingut com un dels objectius principals les infraestructures energètiques. El president ucraïnès ho qualifica de crim de guerra, ja que busquen deixar la població sense electricitat.

Els termòmetres encara registren temperatures per sobre de 10 graus, però aviat cauran sota zero, i si es repeteixen les mínimes de l'any passat poden arribar a assolir els 15 graus sota zero. Els ucraïnesos esperen no arribar a la situació del 2012 quan van estar-se una setmana amb temperatures per sota dels 30 graus.

Amb un terç de les centrals elèctriques destruïdes, Ucraïna haurà d'afrontar l'hivern més dur de la seva història. El fred serà, si fa no fa, el mateix, però les possibilitats per combatre'l, no.

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut