Grozni

Txetxènia, quinze anys després de la guerra

Quinze anys després de l'última guerra de Txetxènia, el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio Manel Alías ha viatjat a aquesta república russa del Caucas nord per constatar com ha canviat des del punt de vista social, polític i econòmic. En aquest espai es recullen les diferents cròniques

RedaccióActualitzat

Grozni, abans i ara

Txetxènia és una república russa del Caucas Nord, amb aproximadament 1 milió 400 mil habitants i la gran majoria són d'ètnia txetxena. Aquest territori té un llarg historial d'enfrontaments amb Rússia. Dues de les guerres més devastadores tenen el seu inici als anys 90. La primera va tenir lloc entre els anys 1994 i 1996. La segona, entre el 1999 i el 2009. Els dos conflictes, segons dades oficials, van provocar més de 100.000 morts, encara que les xifres són difícils de saber amb exactitud.

Tot i aquesta rivalitat històrica entre Txetxènia i Russia, tot canvia a partir del 2007, quan puja al poder Ramzan Kadírov, aliat de Putin. En aquest temps, el territori s'ha convertit en una de les regions més subvencionades pel Kremlin, juntament amb Iacútia i el Daguestan. En els darrers 8 anys, Txetxènia ha rebut 539.000 milions de rubles i un 85% del seu pressupost l'envia directament Moscou. Això ha permès, entre d'altres, la reconstrucció del país. El seu exemple més evident es mostra a la imatge comparativa de dalt. És la capital, Grozni. (Crònica de Manel Alias)    

Kadírov, la millor de les pitjors solucions per al Kremlin

El president de Rússia ha apostat de nou per Ramzan Kadírov per governar la complexa Txetxènia. La república s'ha convertit en el seu feu privat. I Putin l'hi tolera tot, a canvi de mantenir a ratlla els extremistes

Els opositors al Kremlin alerten que Kadírov ha acumulat tant poder que es pot acabar convertint en una amenaça fins i tot per a Rússia. Però continua tenint el suport incondicional de Putin, tot i que com demostra a Instagram, és un personatge ben peculiar. (Crònica de Manel Alias)

 

 

Manel Alias parla a Grozni amb un jihadista penedit

Txetxènia és un dels centres de reclutament d'Estat Islàmic a cavall entre Àsia i Europa. Milers d'antics guerrillers independentistes txetxens s'haurien desplaçat a Síria per lluitar amb Estat Islàmic. El nostre enviat especial a Grozni, Manel Alías, ha parlat a la capital de la república de Txetxènia amb un jove retornat de Síria. I ha visitat les escoles que miren de dissuadir els nois de fer-se jihadistes. Tot això, en un lloc on la vida social passa per l'islam i per les lleis de l'autocràcia del president Kadírov. (Crònica de Manel Alias)

 

Quan defensar els drets humans és sinònim de condescendència

Han passat anys des del final de la guerra, però la violència encara és molt present Txetxènia. La persecució dels opositors està a l'ordre del dia i els defensors dels drets humans també són atacats. Per parlar-hi, Manel Alías els ha hagut d'entrevistar fora de Txetxènia. Des de dins, només hi ha veus condescendents.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut