Txernòbil

Txernòbil lidera el rànquing dels deu indrets més contaminats del món

Dues dècades després de la tragèdia, Txernòbil segueix sent el lloc més contaminat del món. Així ho conclou un estudi de l'Institut Blacksmith de Nova York on es pot veure el rànquing dels deu indrets amb més pol·lució del planeta. L'antiga URSS, amb quatre zones, domina el "top ten". El llistat el completen l'Índia i la Xina, amb dos, i Zàmbia i Perú.

Actualitzat
A Txernòbil, Ucraïna, el 26 d'abril del 1986 va esclatar el quart reactor de la central, fet que va provocar la pitjor catàstrofe nuclear de la història. Es calcula que el material radioactiu alliberat va ser 500 vegades superior al de la bomba atòmica que el 1945 van llançar els Estats Units sobre Hiroshima. Les conseqüències van ser terribles per a la salut, l'economia i el medi ambient de la zona. De fet, es calcula que fins a cinc milions i mig de persones pateixen encara les conseqüències d'aquella tragèdia. No només a Ucraïna, sinó també a Rússia i a Bielorússia.

Aquest accident continua situant Txernòbil com la població més contaminada del planeta. No és l'únic. En un rànquing de l'Institut Blacksmith s'alerta també de nou llocs més. La segona en discòrdia és Linfen, una zona al cor industrial de la Xina amb alts índexs de monòxid de carboni i arsènic a l'aire. La segueix Sukinda, a l'Índia, que concentra quasi totes les reserves de cromita del país, i el mineral que surt de les mines ho inunda tot.

L'antiga Unió Soviètica torna a aparèixer amb Dzerzhinski a Rússia, una fàbrica i laboratori experimental d'armes químiques durant la guerra freda on es produïa el mortal gas sarín, entre d'altres. També Sumgait, a l'Azerbaidjan, formava part del teló d'acer quan es van instal·lar empreses petroquímiques que va enverinar la zona fins a convertir-la en un el lloc industrial més mortal de la URSS.

Kabwe, a Zàmbia, és una mina de cadmi i plom on hi ha nens que neixen amb una alta concentració d'aquest mineral a la sang, fins a nivells mortals. El mateix problema que trobem a Tianying, el número set del rànquing. Les mines de níquel i altres metalls pesants també estan el perill a Norilsk, a Rússia, on es van fundar el 1935 com a camp de treball esclau a Sibèria.

Vapi, a l'Índia, forma part de l'anomenat corredor d'or de més de 400 quilòmetres d'indústries a l'estat de Gujarat i està altament contaminada amb químics i metalls pesants. La Oroya, al Perú, té el dubtós honor d'ocupar l'últim lloc en el rànquing amb una altra mina que expulsa a l'aire emissions tòxiques de metalls pesants que provoca que el 99% de nens de la zona tinguin nivells de plom en sang per sobre dels permesos.

Deu milions d'afectats

L'Institut Blacksmith, per mitjà del seu programa "Llocs contaminats", que treballa en aquells llocs on hi ha denúncies de contaminació diagnosticant i intentant posar remei a la pol·lució, afirma que al voltant de deu milions de persones pateixen les afectacions immediates de la contaminació en aquests llocs. El seu director, Richard Fuller, fins i tot comenta que la mitjana de vida de les persones en les zones contaminades és la mateixa que tenien les persones a l'època medieval.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut