Barcelona

TV3 tornarà al País Valencià gràcies a un acord de reciprocitat dels canals televisius

El govern ha aprovat la firma d'un conveni amb la Generalitat Valenciana per la reciprocitat dels canals televisius, segons ha anunciat el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs. Per tant, Canal 9 es veurà a Catalunya. El conveni firmat està supeditat, però, a la concessió per part del govern espanyol de més freqüències a la Generalitat Valenciana.

RedaccióActualitzat
Televisió de Catalunya es tornarà a veure al País Valencià i el Canal 9 es veurà a Catalunya. El govern ha aprovat la firma d'un conveni amb la Generalitat Valenciana per a la reciprocitat dels canals televisius, segons ha anunciat el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu de cada dimarts.

Homs ha destacat "la voluntat" expressada per la Generalitat Valenciana "d'anar establint llaços de col·laboració sobretot centrats en aspectes relacionats en allò que pugui ser comú". Aquesta reciprocitat de les emissions, però, es farà efectiva quan la Generalitat Valenciana "disposi de més espai radioelèctric", segons ha explicat Homs. Per aquest motiu, se sol·licitarà al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme l'atribució de les freqüències corresponents.

Un acord sense conseqüències terminològiques

L'acord entre tots dos governs parla de respectar els trets identitaris de cada autonomia. La llei espanyola de l'audiovisual estableix que dues comunitats limítrofes poden acordar bilateralment la reciprocitat de les emissions de televisió per raons lingüístiques i culturals.

Preguntat sobre si l'acord comportarà alguna conseqüència en els mapes del temps o en el vocabulari que s'utilitzi, una llarga reclamació del govern valencià, Homs ho ha negat. El portaveu ha afirmat que seria igual que "dir com han de parlar els periodistes", una possibilitat que "ni ens ha passat pel cap plantejar". Homs, però, ha afegit que "hi ha d'haver un respecte per part de tothom als signes d'identitat" i que això és "un compromís per part de tots governs", tot i que "no es pot imposar".

De tota manera, tant als acords de govern que ha fet públics l'executiu com a la nota de premsa sobre aquesta qüestió, la Generalitat utilitza el terme "Comunitat Valenciana" i no "País Valencià".

Anys d'estira-i-arronsa

D'aquesta manera s'enterra un conflicte entre els governs català i valencià que va començar fa anys, quan la Generalitat Valenciana va començar a tancar repetidors a cop de multa. L'últim va deixar d'emetre al febrer de fa dos anys.

Entremig, però, ja es va obrir una primera porta al retorn de les emissions de TV3 al País Valencià amb una sentència del Tribunal Suprem, que al desembre passat va sentenciar a favor d'un recurs de cassació que Acció Cultural del País Valencià va interposar davant del tancament dels repetidors i la sanció de 300.000 euros que la Generalitat Valenciana li va imposar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut