"Debat a 6" a TV3

TV3 insta els candidats a debatre sobre els pactes postelectorals en la recta final del debat

El debat entre els sis candidats amb representació parlamentària s'ha tancat amb un apartat de pactes postelectorals en el qual s'ha pogut veure una picabaralla entre els dos principals candidats, Artur Mas, de CiU, i José Montilla, del PSC, sobre governar o no amb els vots del PP.

Actualitzat
El candidat del PSC, José Montilla, ha acusat Artur Mas de deixar les portes obertes a pactar amb el Partit Popular i l'ha instat a pronunciar-se sobre si renunciaria a ser elegit president per activa o per passiva amb els vots dels populars. El seu rival li ha contestat amb una pregunta i una proposta. Mas ha recordat a Montilla que en un moment del debat havia dit que volia governar sol i li ha demanat si ell tenia dret a fer-ho i Convergència i Unió no. Pregunta a la qual Montilla ha contestat amb un contundent "jo no acceptaré els vots del PP" i preguntant amb insistència a Artur Mas si ell faria el mateix.

Ha estat en aquest moment quan el candidat de la federació nacionalista ha llançat la proposta a Montilla, que el PSC es comprometés a facilitar la investidura de CiU i la governabilitat si guanyen les eleccions. "Ho farà senyor Montilla?", ha afegit Mas. "Perquè així no caldrà anar a veure el PP". Montilla ha refusat la proposta assegurant que el programa que presenta CiU ells no el poden avalar de cap de les maneres perquè és un programa de confrontació.

Pel cap de llista d'ERC, Joan Puigcercós, hi ha dos fulls de ruta possibles. El primer és fer un pas endavant per decidir des de Catalunya. Per això, ha explicat, havia fet al principi del debat la proposta formal d'anar junts a Madrid per intentar aconseguir el concert econòmic i, si no s'aconseguia, fer un pas endavant en aquesta legislatura i convocar una consulta perquè el país decideixi. L'altre full de ruta, del qual ha dit que se n'havia vist "un tastet aquí", era la reedició del pacte del Majestic.

La número 1 del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que el que cal per a Catalunya és un govern solvent, fort, sòlid i que garanteixi la recuperació econòmica. Diu que el catalans volen recuperar la confiança i ha afegit que per assolir aquesta confiança es necessita un govern seriós.

El primer pacte que cal, segons el candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, és a favor de la transparència i contra la corrupció. En aquest sentit ha explicat que fa un any la seva formació va enviar una carta a tots els partits amb múltiples propostes. Propostes que no només passen, diu, per publicar el patrimoni dels candidats i els càrrecs públics sinó que també parlen d'agendes, registres de grups de pressió i passen per controlar les finances dels partits.

El compromís d'Albert Rivera amb els ciutadans, "molts votants del PSOE i el PP a les generals", ha precisat el candidat de Ciutadans, és de "no posar el nostre vot en venda ni per una investidura ni uns pressupostos i no trairem aquestes persones votant models de societat contraris".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut