Barcelona

Turull reclama unitat a l'independentisme: "Si ens volen feliços, no repeteixin allò d'ahir"

L'exconseller de la Presidència recrimina a ERC i JxCat la pugna al Parlament per l'escó de Quim Torra

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Després de la intervenció d'Oriol Junqueras, que aquest dimarts ha encetat la sessió al Parlament de la comissió sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha arribat el torn de l'exconseller de la Presidència Jordi Turull..

Malgrat que va ser contra la seva voluntat, Turull ha començant disculpant-se per no haver pogut assistir al ple de la seva investidura el març del 2018:

"Aprofito per demanar-los excuses, perquè el 24 de març del 2018 havia de ser aquí per seguir fent un debat d'investidura, però, per causes absolutament alienes a la meva voluntat, no vaig fer acte de presència. Unes causes que relliguen amb tot el que avui els vull explicar en aquesta compareixença."

"Cal persistir per culminar el que vam començar"

Després de qualificar l'aplicació del 155 com un "bypass" entre l'"engany de la Transició" i un altre engany "més perniciós", Turull ha reclamat unitat a l'independentisme:

"Cal persistir per culminar de manera pacífica el que vam començar l'1-O del 2017, que pren més sentit que mai. I cal recuperar..., perquè hi som a temps, i perquè tenim l'obligació, per mandat de les urnes, de recuperar aquell esperit d'anar a l'una de debò, d'unitat, lleialtat, confiança, fermesa, civisme i determinació, que és més necessari que mai per assolir-lo perquè ja hem demostrat que podem fer possible tot allò que molts diuen que és impossible."

"És massa el que hi ha en joc, per a nosaltres i per a les futures generacions. No pot haver-hi espai per a la resignació i renúncia. Al contrari, encara que suposi sacrificis per a alguns, les futures generacions ho agrairan."

En el torn de rèplica ha estat més clar, i ha reclamat que es deixi de banda "l'orgull" i s'aposti "per la dignitat i la unitat", com en situacions similars, ha dit, viscudes l'any 2017:

"Ara sí que em fotré en un vesper: a la presó, quan vivim moments tristos és quan veiem episodis com el d'ahir. Si volen que tancats a la cel·la siguem més feliços, ja sé que no és el que hauria de dir, però episodis com els d'ahir, sisplau, no els facin; hi són a temps."

"Avui hi ha una onada mediàtica salivant i fregant-se les mans. M'agradaria poder dir que no es facin il·lusions."

La "teoria del replà"

Per afavorir i facilitar aquesta unitat, ha proposat el que ha anomenat de "teoria del replà", en què per pujar la mateixa escala uns són uns graons més amunt i altres més avall.

Segons ha dit, quan s'és més fort és quan uns baixen i altres pugen per posar-se a la mateixa alçada: "som més forts quan estem junts al mateix replà".


Cs, "covards" i "maleducats" de "La casa de la pradera"

Turull ha aprofitat la compareixença per donar "suport explícit i total" al president de la Generalitat Quim Torra, i per qualificar els diputats de Ciutadans de "covards" i "maleducats" per no haver-se quedat a la comissió.

També per comparar-los amb un personatge amargat de la sèrie de televisió dels anys 70 "La casa de la pradera":

"A la presó passes tantes hores tancat a la cel·la que poses la tele i fan sèries que mirava quan era petit. I n'hi ha una que sempre em fa pensar en Ciutadans: 'La casa de la pradera'. La filla del botiguer, que ho té tot de cara i que, tot i tenir-ho tot, sempre regalima amargor, té una frase que diu: 'gritaré y gritaré hasta enfermar'.  I Ciutadans és això, i ahir va tenir el seu episodi."

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155Jordi Turull
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut