Jordi Turull ha parlat a la Universitat Catalana d'Estiu. (Foto: ACN)
Jordi Turull ha parlat a la Universitat Catalana d'Estiu. (Foto: ACN)
Prada

Turull: "L'Onze de Setembre, CiU díficilment serà darrere un pancarta còmoda per a Chacón"

El debat sobre l'assistència la manifestació de l'Onze de Setembre és viu entre els partits catalans. Després que el PSC ha demanat unitat, CiU li replica que se l'apliquin al seu partit i reivindica que el seu compromís a les eleccions va ser la defensa del pacte fiscal. Tant el govern com CiU decidiran els pròximes dies si s'afegeixen a la marxa independentista.

RedaccióActualitzat
Sense aclarir si el president Artur Mas anirà o no a la manifestació de l'Onze de Setembre, CiU ha defensat aquest dimarts que la Diada serveixi per reivindicar massivament el pacte fiscal, que va ser el compromís electoral de la federació.

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha afirmat a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, que tant el govern com Convergència decidiran els pròxims dies què faran, "depenent de quin sigui el plantejament de la manifestació". La marxa s'ha convocat amb el lema "Catalunya, nou Estat d'Europa". Tot i mantenir la incògnita, el portaveu de la federació nacionalista ha advertit que "l'Onze de Setembre, CiU difícilment serà darrere una pancarta còmoda per a la senyora Chacón".

Turull, que ha assenyalat que ell sí que se sentiria còmode darrere una pancarta independentista, ha deixat clar que això no vol dir que tot el partit pensi igual i ha explicat que la decisió es prendrà després d'un debat intern. Malgrat tot, ha remarcat que "tant Convergència com CiU sempre han estat en totes les grans manifestacions a favor del reconeixement i de les llibertats de Catalunya".

Crítiques del PSC i SI

El PSC ha tornat a demanar unitat a CiU i que no faci servir la Diada amb objectius partidistes. "Per demanar unitat s'ha de demostrar. El govern continua molt desorientat i ho demostra muntant la pantomima de la manifestació", ha afirmat el portaveu del partit, Jaume Collboni.

L'expresident de la Generalitat, José Montilla, també s'hi ha pronunciat a Twitter. Montilla considera que l'Onze de Setembre ha de servir per defensar els serveis de l'Estat del Benestar i aconseguir un millor finançament que permeti enfortir l'autogovern de Catalunya.



Turull ha contestat als socialistes que primer haurien de demostrar que són capaços de mantenir la unitat al seu partit.

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha demanat a Artur Mas que encapçali la marxa i actuï "en conseqüència", convocant un "govern de transició per començar el procés cap a la independència", petició que també ha subscrit el Cercle Català de Negocis.

I en declaracions a Catalunya Ràdio, el secretari genreal d'ICV, Joan Herrera, també ha acusat Mas d'incoherent.

L'opció d'anar-hi a títol individual

Sobre la possibilitat d'anar a la marxa a títol individual, els presidents de les diputacions de Barcelona i Girona, Salvador Esteve i Jaume Torramadé, tots dos de CiU, han rebutjat aquesta opció, que va defensar la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. "És inseparable, no es pot anar amb tres barrets. Si s'hi va, és amb totes les conseqüències", ha afirmat Esteve. Torramadé també ha opinat que "una persona és una". Tots dos miraran de quadrar l'agenda per ser a la manifestació, com també farà el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

Presentat el vídeo de la marxa

Més enllà de la picabaralla política, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat el vídeo que crida a manifestar-se l'Onze de Setembre a favor de la independència, en què es veuen diferents escenaris buits de gent, perquè tothom ha anat a manifestar-se.

11S verd from Vinagreta disseny i comunicació on Vimeo.
També s'ha presentat el cartell, amb el dibuix d'una noia embolicada en una senyera i el lema "Llibertat! L'Onze de Setembre marxem sobre Barcelona. A les 18 hores tothom a la plaça de Catalunya".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut