Ankara

Erdogan guanya per poc el referèndum per donar-li més poder, amb sospites de frau

El principal partit de l'oposició denuncia il·legalitats amb paperetes que no portaven segell

RedaccióActualitzat

Turquia aprova per molt poc la reforma constitucional d'Erdogan. Els resultats han atorgat el 51% dels vots a l'actual president de Turquia.

Un alt percentatge dels sí han estat emesos a Anatòlia Central, mentre que les regions costaneres properes al mar Egeu i el sud-est, de majoria kurda, s'han inclinat més pel no. A les principals ciutats, Ankara, Istanbul i Esmirna, ha guanyat el no.

La població turca que viu a l'estranger ha votat majoritàriament a favor del sí a la reforma constitucional.

Erdogan proclama el triomf del "sí" en el referèndum presidencial de Turquia

El govern admet que no han tret tants vots favorables com esperaven, però destaca la víctòria del sí.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat la victòria del "sí" en el referèndum constitucional, que transferirà tot el poder executiu al cap de l'Estat:

"Avui Turquia ha pres una decisió històrica en un debat que dura 200 anys i que és un canvi molt seriós en el nostre sistema administratiu".

Acusacions de frau

El vicepresident del principal partit de l'oposició ha alertat que s'han comès il·legalitats amb paperetes que no portaven segell durant la jornada electoral. Demana el recompte del 60% de les paperetes.

L'oposició i els observadors internacionals critiquen que el referèndum s'hagi celebrat sota l'estat d'emergència que es va instaurar després del cop d'estat del juliol passat. Una situació que ha comportat una purga dels crítics amb Erdogan.

Molta gent ha sortit al carrer en saber-se els resultats del referèndum i a Istanbul s'ha organitzat una casserolada de rebuig a Erdogan.

 

Més poder a Erdogan

Recep Tayyip Erdogan ha portat a votació una reforma constitucional que li atorga més poder, amb un sistema encara més absolutista. Amb la reforma Turquia passarà de ser una democràcia parlamentària a un sistema hiperpresidencialista, amb tot el poder executiu en mans del cap d'estat.

Recep Tayyip Erdogan ha promès als seus seguidors que, si guanya la seva opció, s'aplanarà el camí per reintroduir la pena de mort, i ha tornat a criticar la Unió Europea igual que ho ha fet els darrers mesos.

 

Erdogan, que ha votat a mig matí a Istanbul acompanyat de la seva dona, ha fet campanya pel "sí" fins a l'últim moment. Considera que la reforma enfortirà el país i que el sistema presidencialista és la millor manera de defensar la nació turca:

"Si Deu ho vol, la nostra nació, aqui i a l'estranger, avançarà cap al futur aquest vespre si triem l'opció adequada".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut