Turquia talla l'aigua als kurds de Síria en plena pandèmia pel coronavirus

RedaccióActualitzat

Al Pròxim Orient, l'aigua és un dels béns més escassos i bàsics per sobreviure. Sobretot ara, en plena pandèmia, quan la higiene esdevé vital per esquivar el coronavirus. Convertida sovint en arma de guerra, Turquia aprofita per tallar el subministrament d'aigua als territoris kurds del nord de Síria.

Ciutats i camps de refugiats han vist com no tenen el subministrament garantit. Són mig milió de persones. Al camp de refugiats d'Al-Hawl, el més poblat de la regió amb 70.000 persones, aquests dies han de beure l'aigua destinada a tasques de neteja, sovint amb insectes i propera als pous negres on s'evacuen moltes latrines. Però, a més, sense aigua per rentar-se les mans, se'ls priva de l'única mesura preventiva amb què intenten esquivar el virus.

Turquia controla la principal estació de bombeig de la zona. És l'estació d'Alluk, situada a prop de la ciutat de Ras al-Ayn, al nord-est del país. Va ocupar-la el 2019 durant l'última ofensiva i ara fa xantatge a les autoritats kurdes. Aigua a canvi d'electricitat a les zones que el govern d'Erdogan ha anat ocupant des de l'octubre, en l'operació batejada com a Font de Pau.

ONGs com Human Rights Watch reclamen a Turquia que reprengui el subministrament. Síria ha registrat nou casos de contagi per coronavirus i una mort, segons el balanç de la Universitat Johns Hopkins. A nivell global, la pandèmia de Covid-19, originada a la ciutat xinesa de Wuhan, ha causat més de 37.000 morts i més de 777.000 contagis.

Convertida massa sovint en arma de guerra, en plena crisi del coronavirus la falta d'aigua pot fer estralls. Això en una població que es troba ja al límit, entre l'ocupació de Turquia, la no-col·laboració de Síria i l'accés limitat de les ONGs.

ARXIVAT A:
TurquiaKurdistanKurdsSíriaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut