Síria

Turquia respon a la mort d'una trentena de soldats amb bombardejos al nord de Síria

Ankara atribueix l'atac a l'exèrcit sirià amb la complicitat russa i amenaça de "donar via lliure" als refugiats sirians que volen arribar a Europa

RedaccióActualitzat

Greu escalada de la tensió a la província d'Idlib, al nord-oest de Síria, l'última regió encara sota control de les milícies islamistes que lluiten contra el règim de Bashar al-Assad. Més d'una trentena de soldats turcs que combaten al costat dels rebels sirians han mort a la regió i prop d'una quarantena han quedat ferits, en un atac aeri que Ankara atribueix a l'exèrcit sirià i al seu aliat, Rússia.

En represàlia, l'exèrcit turc ha llançat aquesta nit bombardejos aeris i terrestres contra posicions de les forces sirianes al nord del país.

El govern turc ha convocat una reunió d'urgència per avaluar la situació, mentre que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha condemnat l'atac del règim sirià i ha fet una crida a rebaixar la tensió a la zona.

Ja fa setmanes que la tensió i els combats a Idlib entre el règim d'Assad i les forces turques van en augment. En aquesta zona fronterera, terreny actualment en disputa entre Turquia i Síria, hi han mort almenys una cinquantena de militars turcs aquest mes de febrer.

El ministre de Defensa rus ha dit que els militars turcs morts eren "on no haurien de ser, enmig d'unitats combatents de grups terroristes" i que Turquia no els havia informat de la seva presència.

L'escalada de tensió a la zona ha provocat una ràpida reacció internacional. Aquesta matinada la Casa Blanca ha fet una crida a la calma i ha demanat a Damasc i Moscou que posin fi a una ofensiva que qualifica d'odiosa. També han demanat calma els màxims representants de l'OTAN i de l'ONU.

Temen que la nova ofensiva a últim bastió encara sota control de les milícies rebels que combaten contra el règim sirià empitjori l'onada de desplaçats de les últimes setmanes, la pitjor des del començament de la guerra a Síria. L'Observatori Sirià dels Drets Humans calcula que els bombardejos sirians i russos a Idlib dels últims mesos han provocat prop d'un milió de desplaçats.

I enmig d'aquest context bèl·lic, el règim turc ja ha advertit que no aturarà els immigrants sirians que vulguin arribar a Europa, en previsió de l'allau de desplaçats que s'espera que arribin provinents d'aquesta regió. Segons el diari turc Sabah, el govern d'Ankara ha decidit aquesta nit en un consell de seguretat presidit per Recep Tayyip Erdogan, obrir les portes als migrants que vulguin entrar a Europa.


 

ARXIVAT A:
TurquiaRússiaSíria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut