Ankara

Turquia rebutja la treva dels rebels kurds i diu que no accepta ofertes d'una "organització terrorista"

L'alto el foc anunciat pel Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) ha rebut la negativa del govern turc. El ministre d'Afers Exteriors, Ali Babacan, ha rebutjat qualsevol oferta que arribi del bàndol rebel, ja que es tracta d'una "organització terrorista" sense legitimitat. El PKK, però, manté la treva, tot i que un portaveu ha advertit que la trencaran si Turquia torna a atacar la frontera. En aquest sentit, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha informat l'Iraq que no s'esperarà "sempre" que Bagdad solucioni el problema del Kurdistan.

Actualitzat

El ministre turc d'Afers Exteriors, Ali Babacan, ha visitat a Bagdad el seu homòleg iraquià, Hosyar Zebari, i el president del país, Jalal Talabani. Davant d'aquests dos polítics, tots dos kurds, Babacan ha indicat que hi ha moltes maneres de lluitar contra el terrorisme, en referència a les activitats del PKK a la frontera. "Existeix el diàleg polític, hi ha instruments diplomàtics, econòmics i culturals i també existeixen les mesures militars", ha subratllat Babacan.

D'aquesta manera, el dirigent turc ha rebutjat l'oferta de treva anunciada dilluns pels guerrillers kurds. "L'alto el foc és possible entre estats i forces regulars", ha dit Babacan, que ha especificat que "el problema, en aquest cas, és que ens enfrontem a una organització terrorista". El ministre turc espera aconseguir el suport internacional, i especialment l'iraquià, per lluitar contra el PKK, que aquest mes ja ha causat 42 morts.

Una treva que no és incondicional

La guerrilla ha contestat a la negativa turca alertant que no es tracta d'un fre a la violència incondicional. "La posició del PKK és la de mantenir la treva, però si som atacats per les tropes turques, respondrem", ha anunciat el portaveu rebel Abdul-Rahman al-Chadarchi. Actualment el PKK manté segrestats un mínim de vuit soldats, captius des de l'emboscada a l'exèrcit turc.

Anar al contingut