Turquia, preparada per atacar els kurds a Síria després de la retirada dels EUA
Imatge d'arxiu d'un helicòpter turc sobrevolant el nord de Síria (Murad Sezer/Reuters)

Turquia, preparada per atacar els kurds a Síria després de la retirada dels EUA

Ankara ho té tot a punt i diu que no farà cas del gir de Donald Trump, que ara amenaça d'enfonsar l'economia turca si traspassa els límits durant l'ofensiva al Kurdistan sirià

RedaccióActualitzat

El govern de Turquia ho té tot a punt per atacar els kurds del nord de Síria. Ho ha assegurat, aquest dimarts, el Ministeri de Defensa turc, poc després que Donald Trump ha anunciat la retirada de les tropes dels Estats Units del nord de Síria, on els nord-americans han donat suport als kurds durant quatre anys en la lluita contra Estat Islàmic.

De moment, la retirada dels Estats Units és de dues posicions concretes. Sobre el terreny, tot està en calma, però l'ofensiva militar turca està del tot preparada. Turquia ja ha concentrat en els darrers dies més efectius a la frontera nord de Síria.

Les milícies kurdes estan en màxima alerta, sobretot a les línies de xoc amb Turquia. Mentrestant, hi ha mobilitzacions de civils, com un grup de kurds que ha simulat fer d'escuts humans o com un altre grup de protesta per reclamar una actuació com internacional davant una seu a la regió de les Nacions Unides, per ara sorda i muda. També hi ha hagut una manifestació de veterans kurds que han estat ferits en combat.

Manifestació de veterans kurds davant l'amenaça d'atac de Turquia

De la llum verda a les amenaces

Ara cal veure què fa el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que és de viatge oficial a Sèrbia. Sobretot, després del canvi de discurs de Trump, que primer va donar llum verda a l'atac i després, segurament en un intent de minimitzar danys, ha avisat que si Turquia es passa de la ratlla amb els kurds, li destrossarà l'economia.

 

Erdogan, de visita a Sèrbia (EFE)


Des de Turquia ja li ha contestat el vicepresident, Fuat Oktay:

"El nostre missatge a la comunitat internacional és clar: Turquia no és un país que actuï segons les amenaces."


També ha explicat que l'objectiu de l'ofensiva és "posar al seu lloc les organitzacions terroristes que amenacen la frontera", en referència a les milícies kurdosirianes que dominen aquesta zona. Ankara considera aquestes milícies "terroristes" pels seus vincles amb el Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK).

 

A Erdogan li convé anar ràpid si vol actuar contra els kurds, perquè a Washington s'està gestant una coalició inèdita entre republicans i demòcrates per exigir a Trump que faci reculada i faci tornar els soldats. De fet, han qualificat la decisió del president nord-americà de "greu error" i "traïció injustificada". Trump té un problema de credibilitat a la regió i s'ha quedat sol als Estats Units pel que fa a aquesta retirada.
 

Fins fa pocs dies hi havia maniobres conjuntes dels EUA i Turquia a Síria (EFE)


Por d'un atac contra la població civil

L'objectiu d'Ankara és expulsar les forces kurdes, a qui considera terroristes, allunyant-les de la frontera. Però és evident que l'operació turca no es limitaria a les milícies kurdosirianes, sinó que també desplaçaria la població civil.

Un buit geogràfic que Erdogan ocuparia instal·lant-hi dos milions de refugiats sirians acollits per Turquia, dels 3,6 milions que hi ha al país. Però, per executar l'ocupació sobre el terreny, Turquia necessitava garantir que els Estats Units no li posarien traves.

ARXIVAT A:
Estat IslàmicTrump SíriaKurdistan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut