"Turquia està fent una neteja ètnica al Kurdistan": el dur relat d'Amina Hussein

La periodista kurdocatalana acaba de tornar del seu poble, a Rojava, i narra la desesperació dels kurds expulsats per Erdogan

Actualitzat

"Marxes perquè, segons Erdogan, ets terrorista. Marxes perquè ets kurd. Després la teva casa estarà ocupada per altres que no hi tenen res a veure. És això, la neteja ètnica."

Aquest és el testimoni colpidor de la periodista kurdocatalana Amina Hussein sobre la situació al seu país després de la invasió turca, aprofitant la retirada nord-americana. La periodista acaba de tornar del seu poble, on ha estat testimoni de l'ofensiva turca.

Hussein denuncia que Turquia practica una neteja ètnica dels kurds, un poble que ha estat decisiu per derrotar Estat Islàmic, i els ocupa les cases per entregar-les a refugiats àrabs.

"Vaig trobar un poble desesperat"

El 9 d'octubre passat, l'aviació turca va començar a bombardejar ciutats del Kurdistan sirià, que ells anomenen Rojava. És aquí on va néixer Amina Hussein i on l'abandó de l'exèrcit dels Estats Units ha deixat les mans lliures a Turquia per atacar el Kurdistan sirià.


Hussein denuncia la crua realitat d'un poble que ha hagut de fugir de casa seva.

"Vaig trobar un poble desanimat, sorprès per la retirada de les tropes nord-americanes i sol. Desanimat, desesperat, de fet."

"No tenen armes, no tenen res, només tenen pedres i la seva resistència."

La periodista remarca la indignació de la gent per veure's expulsada del seu poble:

"Veure l'enemic a casa. La casa que defenses durant anys i algú ve de fora i et diu 'ets terrorista, has de marxar'."

 

"Tieta, abraça'm, no em vull morir"

L'objectiu de Turquia era crear el que anomenen una "zona de seguretat" de 30 km d'ample al sud de la frontera turcosiriana.

Ankara ja hi ha desplegat tropes, amb l'ajuda de Rússia, i ha dibuixat sobre el terreny aquesta zona ocupada. L'ofensiva, amb bombardejos i atacs indiscriminats sobre població civil, ha fet fugir de la zona 300.000 kurds.

"Ho deixes tot. Tot. Viuen en col·legis. Més de 60 col·legis de la província d'Al-Hasakah que estan ara mateix ocupats per les més de 300.000 persones desplaçades. Passaran l'hivern en aquests col·legis sense res. Sense calefacció, sense cuina, sense menjar."

Ara Turquia comença a "retornar" refugiats àrabs a aquesta àrea ocupada del Kurdistan sirià, en una operació que els kurds consideren una clara neteja ètnica.

Manifestació a Berlín a favor dels kurds i contra l'ofensiva turca (Reuters/Christian Mang)


La periodista ha pogut copsar de primera mà l'horror de la guerra:

"Por, sí, no per la meva vida, sinó per la dels meus nebots. La primera nit el meu nebot em deia 'Tieta, sisplau, abraça'm, no em vull morir.' Et quedes sense paraules i no saps què dir-li. Posava vídeos, cançons, perquè no senti les bombes i les explosions."

"Sí que els 8 o 9 anys de la guerra de Síria la vivíem des d'aquí, seguíem la informació, però no és dormir sota bombes o sentint bombes o veure la gent fugint o, després, anar a hospitals a cobrir un atac o veure nens sense cames."


Amina Hussein admet que, per ella, ara hi ha "un abans i un després" del 9 d'octubre i, malgrat els estralls que ja ha causat l'ofensiva de Turquia, crida a continuar resistint:

"Els nens que s'han quedat sense pares o sense mares perquè els seus pares han defensat les nostres ciutats perquè estiguin bé, perquè la gent pugui dormir segura, no crec que aquesta gent mereix que ens rendim o que… Lluitarem fins al final i esperem que una cosa passi o… un miracle."

 

 

 

ARXIVAT A:
KurdistanKurdsTurquiaRecep Tayip ErdoganMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut