Acusats judici del procés
Els 12 acusats en el judici del procés al Tribunal Suprem, durant la vista oral (ACN)

Turquia s'escuda en Espanya i el judici del procés per suspendre alcaldes kurds

El ministre d'interior turc cita el processament dels líders independentistes com un exemple per lluitar contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan

Actualitzat

Turquia es compara amb Espanya per justificar la persecució i processament dels alcaldes kurds. El ministre de l'Interior de Turquia, Süleyman Soylu, en una entrevista al diari britànic The Independent, ha comparat la suspensió de quatre alcaldes kurds amb la persecució i el processament de polítics catalans i bascos. Soylu ha justificat així les accions del govern turc:

"Tot i que no hi ha hagut cap acció violenta, 12 polítics catalans van ser processats per crims en contra de l'ordre constitucional mitjançant la desobediència"

Soylu fa referència als líders independentistes pendents de la sentència del judici del procés. Els vuit representants del govern català -Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Quim Forn, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila-, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. 

Cuixart i Sànchez porten més d'un any i mig en presó preventiva. Junqueras i Forn, més de 650 dies. Tots estan a l'espera de la sentència del judici, que va quedar vist per a sentència al juny.

 

Süleyman Soylu, ministre d'interior turc

 

Tres alcaldes kurds apartats

El govern turc va suspendre tres alcaldes kurds dilluns passat i els va substituir a dit. El ministre de l'Interior ha descrit aquestes accions com una mesura legal per combatre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), un partit il·legal i separatista, segons Soylu.

Aquesta mesura no ha tardat a rebre fortes crítiques, sobretot de l'oposició a Turquia. L'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamoglu es va oposar a les accions del govern turc. A Twitter va dir que "ignorar la voluntat del poble és inacceptable", en referència a la suspensió de càrrecs elegits democràticament.  

Soylu també ha parlat de la crisi dels refugiats. Ha acusat Occident de no fer prou esforços per ajudar Turquia a controlar els migrants que rep, fet que, segons Soylu, ha causat molta inestabilitat:

"Si voleu, podem modificar la protecció fronterera i fer-la més flexible, llavors, en un període de temps molt curt, hi haurà més d'un milió de migrants a Europa. Això no és una amenaça, sinó la presentació del problema".

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésRecep Tayip ErdoganTurquiaKurdistan
Anar al contingut