Turquia desbloqueja l'accés a la Viquipèdia després de prop de tres anys de veto

El Tribunal Constitucional turc va sentenciar que el bloqueig atemptava contra els drets recollits a la Carta Magna

Actualitzat

Les autoritats turques han tornat a permetre l'accés a l'enciclopèdia digital Viquipèdia, després de gairebé tres anys de prohibició.

La fi del bloqueig l'ha anunciat la fundació Wikimedia, el mateix dia que l'enciclopèdia col·laborativa celebra el 19è aniversari.

 

 

El Tribunal Constitucional va sentenciar el mes passat que el bloqueig atemptava contra els drets recollits a la Carta Magna. Aquest dimecres, el butlletí oficial de l'Estat ha publicat la sentència del tribunal d'Ankara.

La Viquipèdia es va prohibir a Turquia l'abril del 2017 després que el govern exigís, sense èxit, que l'enciclopèdia en línia eliminés unes entrades que especulaven sobre un suposat suport de l'executiu d'Ankara a Estat Islàmic a Síria. La Viquipèdia va rebutjar intervenir en el contingut dels articles, que s'elaboren mitjançant un procés de debat entre els col·laboradors, sovint anònims.

 

La llei turca permet a l'executiu bloquejar pàgines web que considera una amenaça per a la seguretat nacional i una sentència d'un jutjat d'Ankara va avalar la decisió fa prop de tres anys. Però la fundació Wikimedia, matriu de l'enciclopèdia, va recórrer la decisió als tribunals turcs i la sentència del Constitucional va donar-li la raó.

En el passat, el govern turc també ha restringit l'accés a plataformes digitals com Twitter o YouTube. Segons l'activista dels drets d'Internet i professor de Dret Yaman Akdeniz, Ankara manté actualment més de 288.000 pàgines web bloquejades.

 

El logotip de l'enciclopèdia en línia Viquipèdia
El logotip de l'enciclopèdia en línia Viquipèdia

 

 

ARXIVAT A:
InternetTurquiaLlibertat d'expressió
Anar al contingut