Istanbul

Turquia desafia Bush i aprova una incursió militar contra la guerrilla kurda al nord de l'Iraq

Davant l'increment de la tensió a la frontera entre Turquia i l'Iraq, el Parlament turc ha aprovat una moció que autoritza l'exèrcit turc a entrar al nord de l'Iraq per destruir les bases de la guerrilla kurda. L'operació, segons el govern turc, només afectarà els territoris controlats pels rebels. El govern de Bagdad, per la seva banda, tem que la decisió empitjori la tensa situació que viu el país. Poc després d'aprovar-se la incursió, el president dels Estats Units, George Bush, ha demanat al govern turc que no dugui a terme l'operació militar.

Actualitzat

La tensió a la frontera entre Turquia i l'Iraq és cada cop més forta. Des del cap de setmana, l'exèrcit turc ha bombardejat esporàdicament el territori del nord de l'Iraq. L'objectiu són les bases del Partit dels Treballadors del Kurdistan, el PKK. Turquia denuncia des de fa temps que, a l'altra banda de la frontera, la guerrilla kurda disposa de plena llibertat de moviments. Ara, després de la mort de quinze soldats a principis de mes, el govern turc ha decidit respondre amb una operació de molt més abast.

La moció que ha aprovat el Parlament turc autoritza el govern encapçalat pel primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, amb majoria a la cambra, a combatre la guerrilla kurda dins de territori iraquià. L'autorització seria per un any i donaria llibertat al govern per decidir el temps, la força i la freqüència d'aquestes incursions.

Bush i Bagdad, en contra

El govern de Bagdad no veu amb bons ulls aquesta possibilitat i tem que la incursió turca incrementi les moltes tensions que pateix el país. En aquest sentit, el vicepresident de l'Iraq va arribar dimarts a Turquia, en un darrer intent per trobar una solució pacífica a la crisi.

També s'oposa a l'operació el president dels Estats Units, George Bush, que en una roda de premsa aquesta tarda a la Casa Blanca ha instat el govern turc a desistir dels seus plans. Bush creu que la incursió serà "contraproduent" per a Ankara i ha advertit Turquia que "no li interessa enviar soldats a l'Iraq perquè ja n'hi té".

Anar al contingut