Erdogan aconsegueix un nou mandat amb un 52% dels vots a Turquia, un país del tot dividit

L'actual president ha superat el seu rival, Kemal Kiliçdaroglu, que l'ha forçat a una històrica segona volta

Actualitzat

Seixanta milions de turcs estaven cridats aquest diumenge a les urnes en una inèdita segona ronda de les eleccions presidencials. A la primera votació, el 14 de maig passat, l'actual mandatari va guanyar amb el 49% dels suports, un resultat que no li era suficient. Aquest cop, Recep Tayyip Erdogan no ha fallat: l'islamista ha estat reelegit després de dues dècades al poder i sumarà una nova legislatura.

"L'única guanyadora és Turquia. Dono les gràcies a tota la nostra gent, que una altra vegada ens ha donat la responsabilitat de governar el país cinc anys més. Aquestes eleccions han demostrat que ningú pot atacar els guanys d'aquesta nació", ha manifestat un Erdogan triomfant de 69 anys.

Ho ha fet des de dalt d'un autocar descobert i enmig dels càntics dels seus seguidors a Istanbul, al crit d'"Allahu Akbar", és a dir, "Déu és el més gran".

Mentrestant, i com a la primera volta, Kemal Kiliçdaroglu ha quedat al darrere d'Erdogan, aquesta vegada amb el 48% dels vots. Però el socialdemòcrata ja ha fet història encapçalant la primera coalició opositora i forçant aquesta segona cursa electoral.

Per Kiliçdaroglu, que s'havia promès posar Turquia en un camí més democràtic i col·laboratiu, aquestes són "les eleccions més injustes que ha vist mai", però no n'ha discutit els resultats.

Les ganes de canvi per part d'un segment important de la societat, una inflació galopant i la repressió d'Erdogan contra tota dissidència no han estat suficients per modificar la direcció d'un país que ha votat més nacionalisme i creixement econòmic, però també ha acceptat un autoritarisme menys dissimulat d'Erdogan.

Les eleccions de Turquia, amb 85 milions de ciutadans i membre de l'OTAN, han estat seguides de prop per Occident i l'Orient Mitjà.

El president rus, Vladímir Putin, ha felicitat "el seu amic" Erdogan. També ho ha fet el líder dels Estats Units, Joe Biden, que ha subratllat que espera continuar treballant plegats com a aliats en qüestions bilaterals i reptes globals compartits. En la mateixa línia s'ha manifestat el president francès, Emmanuel Macron.

Tampoc han faltat les bones paraules dels presidents de l'Iran, Israel o el rei saudita, que evidencien la seva influència regional com a poder militar i el seu paper geopolític rellevant a nivell mundial.

 

ARXIVAT A:
Turquia
Anar al contingut