Els dirigents de Turquia, Finlàndia i Suècia amb el secretari general de l'OTAN, aquest dimarts a Madrid (EFE)

Turquia aixeca el veto a l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN

S'ha anunciat a la cimera de Madrid després d'una llarga reunió entre els dirigents dels tres països en què han pactat un acord que ha satisfet el president turc

RedaccióActualitzat

La cimera de l'OTAN de Madrid ja ha donat el primer resultat concret: les reticències de Turquia per l'ingrés de Suècia i Finlàndia s'han esvaït, i ja no hi posarà traves.

Ho ha anunciat aquest dimarts el president de Finlàndia, Sauli Niinistö, després d'una reunió amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i la primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson. Una trobada que ha durat hores.

La reunió, a la qual ha participat també el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, s'ha fet després que Turquia s'hagués queixat perquè els dos països nòrdics acullen refugiats kurds reclamats per aquest país.

Turquia aixeca el veto a l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN
Els presidents de Turquia i Finlàndia, la primera ministra de Suècia i el secretari general de l'OTAN, aquest dimarts reunits a Madrid (Reuters)

Acord signat a tres bandes

En la reunió s'ha pactat un acord que han signat els ministres d'Exteriors dels tres països en una cerimònia davant de la premsa, però en la qual no han explicat el contingut de l'acord.

Ha estat Stoltenberg qui ha parlat amb la premsa, tot qualificant la reunió de "molt constructiva":

"Em complau anunciar que tenim un acord que aplana el camí perquè Finlàndia i Suècia s'uneixin a l'OTAN."

El secretari general de l'aliança militar liderada pels Estats Units ha dit que aquest dimecres els seus membres decidiran convidar els dos països a convertir-se en "invitats".

Després caldrà que les institucions de tots els estats membres ratifiquin l'adhesió formalment perquè es puguin convertir en membres de ple dret, i, per tant, coberts per l'article 5 del tractat.

Stoltenberg ha dit que té "confiança absoluta" que això serà així, i que Finlàndia i Suècia estaran protegits per la defensa col·lectiva dels membres davant de l'amenaça de Rússia.

"Un pas important"

La primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha celebrat la notícia a Twitter assegurant que és "un pas important cap a l'adhesió a l'OTAN de Finlàndia i Suècia":

Per la seva part, el president d'aquest país, que ha qualificat la reunió d'"exhaustiva", ha assegurat que ara Turquia "donarà suport" a l'entrada dels dos països a l'OTAN:

"Els aliats de l'OTAN acordaran els passos concrets de la nostra adhesió a l'OTAN durant els pròxims dos dies, però aquesta decisió ara és imminent."

Niinistö ha assegurat que el seu país es pren "seriosament" la preocupació de Turquia per "l'amenaça del terrorisme":

"Finlàndia condemna el terrorisme en totes les seves formes i manifestacions, i com a membre de l'OTAN, es comprometrà plenament amb els documents i les polítiques antiterroristes de l'OTAN."


Biden: "Reforçarà la nostra seguretat col·lectiva"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha felicitat al seu compte oficial a Twitter els tres països per l'acord que, ha dit, ha estat "una bona manera d'iniciar la cimera":

"Felicitats a Finlàndia, Suècia i Turquia per la signatura d'un memoràndum trilateral, un pas crucial cap a una invitació de l'OTAN a Finlàndia i Suècia, que reforçarà la nostra Aliança i reforçarà la nostra seguretat col·lectiva."

Biden ha il·lustrat el tuit amb una foto d'ell amb el president de Finlàndia i la primera ministra de Suècia, tots tres molt somrients:

El futur dels refugiats kurds

Suècia i Finlàndia consideren terrorista el PKK kurd, i han extradit alguns membres d'aquesta organització, però no d'altres als quals Turquia també acusa de terroristes.

En aquest sentit, tots dos països, destins tradicionals de refugiats polítics d'arreu del món, acullen des de fa anys força refugiats kurds que han fugit de la persecució turca.

Són refugiats políticament molt actius, i fins i tot hi ha una diputada independent, Amineh Kakababveh, que dona suport al govern socialdemòcrata.

Ara caldrà veure si la situació d'aquests refugiats queda alterada per l'acord signat aquest dimarts a Madrid per aquests dos països amb el president de Turquia.

Ho van demanar fa un mes i mig

Suècia i Finlàndia van demanar formalment l'ingrés a l'OTAN el 17 de maig, després de mesos de debats ciutadans i polítics sobre la conveniència de fer-ho.

Llavors ja havien desaparegut les tradicionals reserves sobre l'OTAN als dos països, després de mesos de guerra a Ucraïna i d'amenaces més o menys directes del govern de Vladímir Putin.

A banda d'aquesta actitud bel·ligerant de Rússia, l'únic escull dins de l'OTAN ha estat l'oposició expressada pel govern de Turquia.

 

 

ARXIVAT A:
TurquiaFinlàndiaSuècia OTAN
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut