Barcelona

Tura admet la falta de Mossos a Gràcia per fer front als okupes però defensa l'actuació policial

La consellera d'Interior, Montserrat Tura, ha admès que "després de veure el que ha passat es pot afirmar que sí" que haurien calgut més efectius dels Mossos d'Esquadra en el barri de Gràcia, on la passada matinada es van registrar greus disturbis provocats pel col·lectiu okupa. Tura ha defensat, no obstant, l'actuació policial i ha assenyalat que "quan les coses han passat tots som molt bons estrategues". Tura ha explicat que si hi hagués una presència "permanent" d'un gruix considerable d'agents "viuríem en una ciutat policial". Tura ha afegit que no hi ha hagut detencions perquè la prioritat de la policia catalana va ser "restablir l'ordre".

Actualitzat
La consellera d'Interior, Montserrat Tura, ha explicat que les detencions no es van poder practicar perquè les esvalotadors "amb la cara tapada i de difícil identificació" es van amagar en altres cases okupades. La consellera ha indicat irònicament que els okupes van realitzar els aldarulls "sabent que avui era el dia del desallotjament" i que per prevenir això Interior va demanar al jutjat que es modifiqués la resolució que fixava el desallotjament de la finca. No obstant no ha aclarit per què no es va dotar de major presència policial el barri a la nit sabent que el dia i l'hora del desallotjament ja era públic.

Després dels incidents Tura s'ha referit als okupes i ha volgut diferenciar entre "una part de persones que creuen que això és un plantejament de vida alternatiu de les persones que actuen amb violència" en el moviment okupa i que, segons ha dit, no són gent que defensi "pensaments polítics crítics i alternatius sinó que són persones violentes".

Mentrestant els diferents grups de l'Ajuntament han coincidit a condemnar els fets, alhora que també a demanar explicacions al govern municipal pels desgavell. El president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha titllat tant el govern de Barcelona com la Generalitat d'"incompetents" per l'actuació policial durant els aldarulls dels okupes. Trias ha demanat a les dues administracions que "es posin les piles" per evitar que aquests fets es repeteixin coincidint amb les festes de Gràcia a mitjans d'agost. "No actuar a temps, no fer detencions i aquesta manca de coordinació policial demostren un grau important d'incompetència".

En aquest sentit, la tercera tinent d'alcalde i presidenta d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, ha defensat la necessitat de "millorar la capacitat de resposta dels cossos policials competents" i ha reclamat als Mossos d'Esquadra que "donin compte de la seva intervenció" en el barri de Gràcia. Mayol ha demanat als Mossos que identifiquin els responsables dels aldarulls, que "han provocat danys materials i han interromput el subministrament elèctric a més d'un miler de veïns".

Per la seva banda, el president del grup del PPC a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha responsabilitzat el consistori dels greus incidents, que ha qualificat com a "propis de la kale borroka". El líder popular ha denunciat també la falta d'efectius de la Guàrdia Urbana que van intervenir en els aldarulls, així com el "retard" en l'actuació dels Mossos d'Esquadra i l'absència de detencions.
Anar al contingut