La primera ministra de Tunísia, Najla Bouden Romdhane
La primera ministra de Tunísia, Najla Bouden Romdhane (Reuters)

Tunísia tindrà una dona com a primera ministra per primer cop, Najla Bouden

El president Saied l'ha nomenada dos mesos després de destituir l'anterior primer ministre, acaparar poders i suspendre el Parlament

RedaccióActualitzat

El president de Tunísia, Kais Saied, ha nomenat l'enginyera Najla Bouden Romdhane primera ministra de Tunísia. La designació de la primera dona que ocuparà el càrrec en la història del país arriba en un moment molt delicat per al president, i es dona per fet que Bouden tindrà menys poder que els seus predecessors.

Bouden va aplicar projectes del Banc Mundial al Ministeri d'Educació i té poca experència política. En un vídeo en línia, el president Saied ha dit que el seu nomenament "honra les dones tunisianes" i li ha demanat que formi govern amb rapidesa.

El nou executiu ha de combatre la corrupció i "respondre a les demandes i la dignitat dels tunisians en tots els àmbits, inclosos la salut, el transport i l'educació", segons Saied.

La cap del gabinet del president també és una dona, Nadia Akacha.

 

Un president qüestionat

El president Saied ha rebut pressions nacionals i internacionals per nomenar un govern des del juliol, quan va destituir el primer ministre, va suspendre el Parlament i va assumir l'autoritat executiva després de fortes protestes al carrer. Els seus opositors ho van qualificar de cop d'estat.

El primer ministre de Tunísia, Kais Saied, està molt qüestionat després d'acaparar poders
El primer ministre de Tunísia, Kais Saied, està molt qüestionat després d'acaparar poders (Reuters/Zoubeir Souissi)

La setmana passada Saied va suspendre la major part de la Constitució, dient que podia governar per decret durant un període "excepcional" sense fixar-ne la data de fi. També va posar en dubte els avenços democràtics després de la revolució de Tunísia del 2011, que va desencadenar les protestes de la primavera àrab.

La majoria de partits del Parlament suspès i el poderós sindicat UGTT es van oposar a la presa del poder de Saied. El partit més gran de la cambra, l'islamista moderat Ennahda, va instar el seu líder, el president del Parlament, Rached Ghannouchi, a reprendre el treball de l'assemblea.

Tunísia s'enfronta a una crisi de les finances públiques després d'anys d'estancament econòmic. Els bons del govern van pujar després de la notícia del nomenament de la primera ministra Bouden.

Protestes a Tunis després que el president suspengués part de la Constitució, diumenge
Protestes a Tunis després que el president suspengués part de la Constitució, diumenge (Reuters/Zoubeir Souissi)

El nou govern necessita urgentment suport financer per al pressupost i la devolució dels deutes després que els canvis de Saied posessin en suspens les converses amb el Fons Monetari Internacional.

Tunisia va ser el primer país on va triomfar la primavera àrab i l'únic on les protestes van aconseguir portar-hi la democràcia. Però una dècada després això no ha suposat ni estabilitat ni benestar per a una bona part de la ciutadania.

 

ARXIVAT A:
Àfrica
Anar al contingut