Tsunami nuclear

Marcel Coderch, expert nuclear i membre del Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, assegura en aquest comentari per al 3cat24 que avui dia l'energia nuclear dista molt de ser considerada una font segura.

Actualitzat
L'accident nuclear de Fukushima ha estat qualificat de grau 6 per l'agència nuclear francesa i ja és el més important després del de Txèrnobil, que va assolir el màxim grau de l'escala INES. Això significa que ha generat, o generarà, importants emissions radioactives descontrolades amb impacte sobre el medi ambient i la salut de les persones, sense que es pugui descartar que arribi al mateix nivell que l'accident a la central ucraïnesa.

En certa manera, la crisi japonesa és més greu que la ucraïnesa ja que són cinc o sis els reactors amb problemes greus i amb un potencial d'alliberament de radioactivitat enorme, ja que també tenen emmagatzemats al costat dels reactors tot el combustible gastat des del començament de la seva vida. En total, són milers de tones de materials altament radioactius que corren el risc d'escampar-se a l'atmosfera o a les aigües.

La situació és força confusa perquè evoluciona minut a minut i perquè ni el mateix govern japonès coneix amb detall l'estat real d'aquests reactors. El vas d'un dels reactors ja s'hauria esquerdat i una de les piscines de combustible gastat s'hauria incendiat i hauria enviat a l'atmosfera grans quantitats de radioactivitat. Fins i tot les piscines de dos reactors que en el moment del terratrèmol estaven aturats podrien entrar en ebullició i se'n podrien incendiar les barres de combustible irradiat per manca de refrigeració. Si tot això arriba a passar, les conseqüències de l'accident serien pitjors que les de Txèrnobil.

El més preocupant és que tant l'empresa propietària dels reactors, com el govern japonès semblen sobrepassats pels esdeveniments i no poden atendre el conjunt de problemes que es van agreujant a mesura que passa el temps. Pel que sembla, i a causa de la perillositat de les emissions radioactives, han ordenat l'evacuació de tots els treballadors de les centrals, llevat d'una cinquantena de voluntaris que faran el possible per refredar els reactors. Les perspectives per aquestes persones són magres i és dubtós que un grup reduït pugui aconseguir el que no ha aconseguit el personal complet durant dos dies.

En aquesta ocasió els esdeveniments s'han produït per la combinació d'un terratrèmol i un tsunami que han deixat sense electricitat les centrals i, per tant, sense possibilitat de refrigerar el reactors i les piscines, però el mateix pot succeir en qualsevol altre reactor arreu del món si per la raó que sigui perd la capacitat de refrigeració. És per això que Alemanya ha anunciat ja que clausura temporalment les seves centrals més antigues i que els països de la UE faran una revisió a fons de les centrals per tal de trobar la manera d'evitar que es pugui repetir un accident semblant al de Fukushima.

Esperem i desitgem que no es compleixin les pitjors previsions i en els propers dies es pugui normalitzar la situació, i que haguem après una importat lliçó: avui queda molt per considerar que l'energia nuclear és una font segura.

Anar al contingut