Tsunami talla la frontera amb França amb un escenari al mig de l'autopista

Lluís Llach ha estat el primer a actuar a l'escenari, on es volen fer concerts i actuacions durant tres dies, com a crida internacional que porti el govern espanyol a "seure i parlar"
Tsunami talla la frontera amb França amb un escenari al mig de l'autopista

Tsunami talla la frontera amb França amb un escenari al mig de l'autopista

Lluís Llach ha estat el primer a actuar a l'escenari, on es volen fer concerts i actuacions durant tres dies, com a crida internacional que porti el govern espanyol a "seure i parlar"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tsunami Democràtic
"Spain sit and talk", la reivindicació de Tsunami Democràtic (EFE-Alejandro Garcia)

Centenars de persones, algunes de la Catalunya Nord, ocupen des d'aquest dilluns un tram de l'autopista francesa que connecta amb l'AP-7, on han instal·lat un escenari tallant els dos sentits de la marxa.

Un grup nombrós ha fet una marxa a peu per l'N-2 des de la Jonquera. La gendarmeria ha avisat els conductors que han entravessat els cotxes que els multarà amb 690 euros cadascun.

L'alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, fa de mediador entre els concentrats i la policia francesa.

"La policia i el govern de França volen treure els camions del costat francès, a les dues bandes de l'autopista, i que, a poc a poc, la gent es retiri cap a Espanya."

Aquesta nit han arribat més furgonetes dels gendarmes fins a tocar de la línia que separa agents, concentrat i la cua de vehicles que fan el tap cap al Pertús i l'escenari muntat per Tsunami Democràtic.

La nova mobilització de Tsunami Democràtic es fa, diuen, per visibilitzar a nivell internacional el descontentament contra la sentència del Procés.

 

 

A última hora del vespre Tsunami ha fet públic un comunicat en què assegura que han aconseguit paralitzar la circulació de mercaderia.

"Ha quedat aturada tota la circulació de mercaderies en direcció a l'estat espanyol (sobretot components per a fàbriques d'automòbils), però també la distribució de fruites i verdures que diàriament arriban als mercats del centre i nord d'Europa."

Empresaris i transportistes han reclamat a la Generalitat actuï contra aquest bloqueig que, asseguren els està comportant pèrdues considerables.

Els Mossos han desviat el trànsit que circulava cap a França, a la sortida de Figueres Nord, de manera que els cotxes van cap a la nacional, on s'hi han produït retencions.

 

El col·lapse ha estat important, però aquest dimarts encara ho podria ser més per què aquest dilluns és festa a França.

Els vehicles que circulaven en sentit sud s'han començat a aturar a l'A-9, a l'altura del Pertús. Era pels volts de les 9 del matí. I el mateix passava amb els que circulaven cap al nord.

L'objectiu era tallar el trànsit per deixar lliure el quilòmetre zero, just on acaba França i comença Espanya i poder instal·lar un escenari al mig de l'autopista. Ha estat qüestió de minuts.
 

A la banda catalana, els Mossos d'Esquadra han fet un tall preventiu després del peatge de la Jonquera. Han desviat el trànsit que anava cap al nord i els camions els han fet estacionar als aparcaments de la Jonquera.

La gendarmeria francesa ha prohibit la circulació de vehicles per l'autopista A-9 en sentit sud entre Narbona i la frontera.

Molts dels conductors que han quedat bloquejats han deixat el cotxe i, equipats amb tendes i sacs de dormir, han continuat a peu -per rutes alternatives- fins al punt on havia convocat Tsunami Democràtic.

Els concentrats han mogut la tanca de formigó de l'autopista i l'han entravessat al mig de la via per bloquejar el pas.
 

 

Al costat de l'escenari s'hi ha muntat una cuina de campanya, amb litres i litres de brou i provisions per aguantar 3 dies.

Mentrestant, la policia francesa ha fet retirar amb grues els cotxes sense conductor que han quedat al mig de l'autopista i els altres han pogut negociar amb els gendarmes.

A l'escenari volen fer actuacions durant 3 dies i fer reaccionar la comunitat internacional perquè pressioni Espanya a " seure i parlar", defensen.

A les quatre de la tarda ha actuat de Lluís Llach - el primer artista que ha obert l'escenari - que ha cantat tres cançons a capel·la: "Venim del nord, venim del sud", L'estaca" i El meu nom és llibertat".

 

 

Cronologia de la protesta

L'autopista es talla a l'altura de la Jonquera en sentit sud i el Pertús a la banda nord; una acció de Tsunami Democràtic, que ja havia anunciat que es mobilitzaria durant tres dies.

 

 

El moviment instal·la un escenari en mig de l'autopista on preveu fer actuacions i altres activitats durant aquests dies.

 

 

Tota mena d'obstacles tallen l'autopista (Reuters - Rafael Marchante)

Els gendarmes han advertit els manifestants que retirin els vehicles abans que se'ls emporti la grua.

 

Han arribat a un acord amb alguns manifestants perquè deixin lliure la via en dos quilòmetres, des d'on l'escenari talla l'autopista, perquè els vehicles atrapats puguin sortir per l'accés del Pertús.

 

Les grues han començat a retirar vehicles aturats de la banda francesa

Els gendarmes avisen els propietaris dels cotxes que els podran anar a buscar a l'altra banda de la frontera.

Altres manifestants han intentat impedir que les grues s'enduguessin els vehicles.

 

Tsunami talla la frontera a la Jonquera amb un escenari al mig de l'autopista


Afectació de trànsit

El tall ha provocat cues d'almenys 20 quilòmetres a la Jonquera, a l'Alt Empordà segons el Servei Català de Trànsit. Una afectació que, si  aquest dimarts es manté, pot ser pitjor ja que aquest dilluns és festiu a França, i el volum de camions és molt més reduït.

Cues al Pertús

Les desviacions que es fan a l'AP-7 per la sortida 3 a Figueres en sentit nord cap a l'N-II, provoquen uns 18 quilòmetres de retencions a l'N-II, a Biure i la Jonquera.

 

 

El servei francès d'autopistes informa que hi ha 14 quilòmetres més de cua al Voló, al Rosselló, a l'altura de la sortida de Perpinyà Sud de l'A-9. En aquest punt es recomana als vehicles que es desviïn perquè l'entrada a Espanya és "impossible". El desviament obligatori és al Voló.


Els vehicles que circulen en sentit nord es desvien per la sortida 3 a Figueres cap a l'N-II.

 

 

Vehicles abandonats a la carretera

A primera hora, el tall de l'autopista s'ha fet entravessant vehicles a  calçada.

 

Molts cotxes s'han entravessat a l'A-9 a la banda francesa de la frontera per tallar el trànsit

A la banda sud, a l'alçada de la Jonquera, moltes persones han deixat els vehicles a l'autopista, han agafat motxilles, sacs de dormir, aigua i queviures i han començat a caminar en sentit nord per superar les furgonetes dels Mossos que els han barrat el pas.

 

Els cotxes bloquegen la via i els manifestants els deixen per anar caminant fins al pas fronterer (ACN-Xavier Pi)


El moviment proposa canviar "el cos pel vehicle" seguint les protestes dels taxistes, que van acabar sense "cap conseqüència penal ni administrativa".

 

Els manifestants han arribat preparats per estar-s'hi una estona llarga (ACN Àlex Recolons)


"Sit and talk"

En un comunicat, Tsunami Democràtic reclama que el govern espanyol s'assegui a parlar com a única solució al conflicte.

"O l'Estat entén que 'sit and talk' és la via per resoldre el conflicte o el seu aïllament serà cada cop més gran."


A les xarxes, l'entitat assegura que es tracta d'"una nova forma de protesta" per "defensar els drets i llibertats col·lectives":

"Aquesta mobilització vol ser un crit a la comunitat internacional que faci entendre a l'estat espanyol que l'únic camí és seure a parlar."

 

 

 

A partir de les 9.00 s'ha començat a muntar l'escenari


Escenari al km 0 al Pertús

Els manifestants estan al quilòmetre 0  de la banda francesa, muntant un escenari al bell mig de l'autopista, a pocs metres del cartell que dona la benvinguda a Espanya als conductors.

L'escenari està orientat cap a Catalunya i ocupa tres carrils de l'autopista. Segons el moviment, hi ha un miler de cotxes tallant la frontera.

 

L'escenari amb equips de so i llum s'està muntant l'A-9 al costat de l'estat francès

Durant el matí s'ha organitzat la intendència que ha d'ajudar a suportar el fred i la tramuntana que bufa en aquest punt.

Al km 0 del punt fronterer al Pertús, s'hi ha instal·lat l'escenari, una zona d'intendència

 

Garrafes amb brou, caixes amb fruita, queviures recollits per la intendència de la protesta (ACN Àlex Recolons)​

L'organització del tall ha pensat fins i tot a instal·lar lavabos portàtils

 

Els manifestants mouen la mitjana de l'autopista per utilitzar-la com a obstacle (Reuters - Rafael Marchante)


L'acció, que ha començat cap a les 9.00 s'ha organitzat des dels dos costats de la frontera amb la col·laboració d'"armilles grogues" de la Catalunya Nord.

 

 

Els manifestants amb cartells de "Tothom a la Jonquera" (EFE- Alejandro Garcia)


Desplegament policial

Hi ha un fort disposotiu policial desplegat a band i banda de la frontera. Al costat sud, els Mossos d'Esquadra han mobilitzat furgonetes de la brigada mòbil, Brimo. Els agents desvien el trànsit de l'AP-7 en direcció nord cap a l'N-II per la sortida 3 a Figueres, i els camions els fan aparcar a la Jonquera.

 

Els Mossos d'Esquadra al punt fronterer de la Jonquera (EFE- Alejandro Garcia)

A la banda nord, els gendarmes aturen els vehicles desviats des de l'A-9 en sentit sud, al Voló, segons han explicat a TV3, algunes persones que han volgut arribar fins al tall de l'autopista sortint de Catalunya pel Ripollès i baixant per l'A-9. Els gendarmes que desvien els cotxes cap al Pertús, hi han aturat alguns vehicles, hi han fet esorcolls i han fotografiat matrícules i documents d'identitat.

Altres manifestants, desviat al Voló, han arribat fins al punt del tall per la carretera nacional fins al Pertús on han deixat el cotxe i han acabat d'arribar-hi caminat.

ARXIVAT A:
Tsunami Democràtic Procés català

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS