Manifestants s'escalfen amb una foguera enmig de l'AP-7 (Reuters / Rafael Marchante)
Girona

El tall de l'AP-7 a Girona tanca la mobilització de tres dies de Tsunami

A les vuit del matí, Tsunami Democràtic ha emès un "comunicat de final de l'acció"

RedaccióActualitzat

A les 10h del matí els Mossos han començat el desallotjament de l'AP-7 després de 15 hores de tall després de la convocatòria de Tsunami Democràtic d'aquest dimarts. 

A les vuit del matí, Tsunami Democràtic ha emès un "comunicat de final de l'acció" 

 

Mig miler de persones han dormit a l'autopista AP-7, a Salt, que ha estat tallada des de les set del vespre de dimarts. Els concentrats han passat la nit en tendes de campanya o dins dels vehicles.

Els Mossos xifraven en unes 2.000 persones el nombre de participants en el bloqueig d'aquest dimarts, però hi ha gent que ha marxat a dormir a casa, en la rodalia.

Cap a les set, quan ja clarejava, s'han revifat les fogueres enceses per escalfar-se. També han començat a arribar persones, amb motxilles i sacs, disposades a afegir-se al tall.

 

A primera hora del matí, per la megafonia ha tornat a sonar música, per convidar els concentrats a llevar-se. Alguns han dormit en tendes de campanya, d'altres dins dels vehicles.

Per la megafonia també s'ha anunciat que diverses unitats de la BRIMO, la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, s'acostaven al punt del tall.

Imatge del tall de l'AP-7, aquest matí a primera hora (Reuters/Rafael Marchante)

 

Amb la llum del dia, des d'abans de les vuit, un helicòpter policial ha començat a sobrevolar la zona.

El trànsit que circula en sentit sud es desvia per la sortida Girona Nord. El transit que circula cap a la frontera el desvien a la sortida Riudellots de la Selva, la de l'Aeroport.

 


Tsunami Democràtic dona per acabada l'acció

A les vuit del matí, quan el tall ja feia més de tretze hores que es mantenia, Tsunami Democràtic ha emès un "comunicat de final de l'acció" en què defensa que la mobilitzacions en diverses vies de comunicació "ha estat completament reeixida" i ha aconseguit deixar "l'estat espanyol aïllat d'Europa per la força de la gent".

"Aquesta acció ha servit per fer visible que la demanda democràtica de la ciutadania de Catalunya no és un problema intern de l'estat espanyol, sinó que afecta l'espai europeu."

"S'ha pogut mostrar la potència mobilitzadora amb creativitat i efectivitat noviolenta de la ciutadania autoorganitzada."

"S'ha mantingut rigurosament, tot i la violència policial francesa i espanyola, la disciplina noviolenta de l'acció."

 

El comunicat acaba afirmant: "Aviat tornarem amb una nova proposta, que incorporarà el que hem après, més efectiva, i sempre noviolenta."

 

 

El comunicat de Tsunami ha estat explicat per megafonia als concentrats de l'AP-7. Des d'aleshores diverses persones han començat a marxar i a organitzar-se en cotxes en funció del lloc on volen anar.

També s'ha començat a desmuntar la megafonia i a recollir pertinences

Mentrestant, però, també continava cremant alguna de les barricades fetes amb arbres del costat de l'autopista, que han estat tallats i entravessats a la calçada.


Mantes i queviures

Aquesta nit i matinada, els manifestants han repartit menjar -coca, per exemple- entre les persones atrapades pel tall, que han hagut de passar la nit al cotxe o al camió. També Protecció Civil ha repartit aigua, menjar i mantes.

Segons els Mossos d'Esquadra, hi ha uns 500 vehicles atrapats, la majoria camions. Es dona la circumstància que alguns dels camions atrapats ja ho havien quedat en el tall de la frontera.

Les 82 persones que ocupaven dos autocars que van quedar atrapats han pogut dormir al pavelló de Salt i a les quatre de la matinada han pogut seguir la seva ruta amb altres vehicles. Altres persones han rebutjat l'opció de passar la nit al pavelló de Salt, perquè no han volgut deixar els seus vehicles sols tota la nit.

A les vuit del matí, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que ha fet tres assistències sanitàries a l'AP-7, cap de les quals de gravetat, a tres persones que han estat traslladades.


Després de la frontera, Girona

El tall de l'AP-7 va començar cap a les set de la tarda, quan Tsunami Democràtic va convocar les persones que havien participat en el tall de la frontera a fer aquesta nova acció després del desallotjament de l'autopista.

 

Imatge del tall de l'AP-7 aquest dimarts al vespre (EFE/David Borrat)

 

En aquest punt no s'hi ha muntat cap escenari, però sí megafonia, que s'ha utilitzat per habilitar un espai amb altaveus i micròfons on s'hi fan actuacions musicals, com les dels grups Txarango i Lágrimas de Sangre.

 

 

 

Els concentrats han fet barricades amb tanques del lateral de l'autopista i altres materials.

 

 

Foguera al tall de l'AP-7 a Girona (EFE/David Borrat)

 

Desviaments de trànsit

En total, l'acció ha tallat uns sis quilòmetres de l'autopista, entre les sortides Girona nord i Girona sud de l'autopista. El Servei Català de Trànsit ha confirmat que, com a conseqüència d'aquest tall a la principal via d'accés a França, es desvia el trànsit per la sortida 8 en sentit nord i per la 6 en sentit sud.

 

 

Vehicles atrapats a l'autopista AP-7, tallada pel Tsunami Democràtic (EFE/David Borrat)

 

Els concentrats a l'autopista han organitzat una cadena humana per fer arribar menjar i aigua als ocupants dels vehicles que han quedat atrapats pel tall:

 

 

Cadena humana a l'AP-7 per transportar aliments i begudes (Foto: Fermín Lobowski)

 

En altres punts de Catalunya hi ha hagut altres talls de carreteres. A Barcelona, els CDR han bloquejat alguns dels principals accessos a la ciutat i també hi ha hagut mobilitzacions a Tarragona, Folgueroles, Puigcerdà o Sabadell.

ARXIVAT A:
Tsunami DemocràticProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut