"30 minuts" entrevista Tsunami Democràtic

Tsunami Democràtic a Marlaska: "Cap detenció que pugui ordenar acabarà amb el Tsunami"

Entrevista de "30 minuts" a Tsunami Democràtic, per primera vegada cara a cara amb un mitjà de comunicació

RedaccióActualitzat

Tsunami Democràtic parla per primera vegada cara a cara amb un mitjà de comunicació. El "30 minuts" "Dies de Tsunami" ha entrevistat dues persones d'aquest moviment que, sense cap cara visible, ha organitzat protestes multitudinàries al carrer des del 14 d'octubre.

D'esquena a la càmera i amb la veu doblada per protegir la seva identitat, el programa entrevista Tsunami Democràtic la setmana de l'ocupació de la Jonquera. El missatge és clar: el moviment no acabarà fins que hi hagi una negociació política.

En l'entrevista, Tsunami envia un missatge directe al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska:

"El senyor Marlaska ha de tenir clar que el Tsunami, seguríssim, no acabarà amb cap de les detencions que pugui ordenar. Amb cap ni una, perquè el Tsunami són moltíssims milers de persones i és sorprenent que encara no ho hagin entès. El Tsunami acabarà quan dos milions de persones a Catalunya tinguin el dret que la seva proposta política pugui ser parlada, dialogada i, si la ciutadania vol, aplicada."

Marlaska va assegurar que acabarien trobant qui hi ha darrere de les persones que organitzen el Tsunami. El ministre assegura que els serveis d'informació ho estan investigant i la justícia ja s'ha posat en marxa.

Tsunami Democràtic nega les acusacions de violència en les seves accions. S'emmarquen, diuen, en la lluita no-violenta:

"Nosaltres ens emmarquem sempre en la desobediència civil i l'acció no-violenta. Entenem que totes les persones que participen en qualsevol acció de Tsunami adopten també aquest marc dins de la no-violència."

Al contrari del que defensa el govern espanyol i la justícia, Tsunami Democràtic afirma que el que està passant és una "criminalització d'una idea política":

"La majoria de propostes polítiques, per no dir totes, es poden dialogar, es poden parlar, es poden aplicar. Però la independentista, no. Està totalment fiscalitzada. Podem trobar exemples de gran escala, com els consellers i els líders polítics empresonats, però també en petites escales: aquests dies tenim controls de la Guàrdia Civil per tot el territori que fan preguntes totalment ideològiques. Pregunten: vostè és independentista? Miren al maleter si hi ha alguna estelada. En aquest moment, el que podem parlar és que hi ha una criminalització molt important d'una idea política."

Quins objectius i quins límits té el Tsunami? Reconeixen que amb les seves accions busquen una resposta exterior:

"En el moment que tu bloqueges una frontera que separa l'estat espanyol de l'estat francès estàs posant un altre estat a dins, explícitament, d'aquest conflicte. El mateix passa quan estàs saturant o aturant l'activitat d'un aeroport internacional, com pot ser el Prat de Barcelona. És evident que la solució passarà per l'acció exterior i la negociació arribarà gràcies a l'acció exterior. Per tant, totes les accions, sí, tenen el punt posat també en el món."

Sobre la seva gènesi, Tsunami Democràtic nega la relació amb els partits polítics. Asseguren que les formacions independentistes coneixen el seu projecte, però que no hi són pas al darrere.

 

 

De les paraules de Cuixart a l'aeroport

11 de novembre. Tsunami Democràtic bloqueja la frontera administrativa entre els estats francès i espanyol durant 30 hores a la Jonquera. Desenes de cotxes formen un tap a l'autopista francesa, alenteixen la marxa i queden aturats. Al punt fronterer, es munta un escenari, s'hi instal·len tendes, s'ofereix intendència i es construeixen unes barricades.

Un mes abans de la mobilització a la Jonquera, el moviment es donava a conèixer amb l'ocupació de l'aeroport. Era el 14 d'octubre, el mateix dia de la sentència del judici del procés. A la nit, Pep Guardiola difonia el seu missatge a tot el món: "Spain, sit and talk", Espanya, seu i negocia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 30 minuts (@30minutstv3) on

 

 

El primer cop que es va donar a conèixer el terme "tsunami democràtic" va ser en el judici del procés, per boca de Jordi Cuixart, que porta més de dos anys a presó i que ha acabat condemnat a nou anys de presó.

Des de llavors, el moviment ha nascut a la xarxa i s'ha fet fort a Telegram, on difon missatges a més de 400.000 persones. Tsunami Democràtic es mobilitza a través d'una aplicació a què s'ha d'accedir amb un codi QR, una nova forma de protesta que fins i tot ha motivat un canvi legislatiu al govern espanyol per combatre-la.

En el seu primer mes, el Tsunami ha convocat accions puntuals, però amb un gran seguiment social i mediàtic. Un simple tuit en referència a la data del Barça-Madrid va fer que el partit s'ajornés per evitar un possible bloqueig.

Algunes de les mobilitzacions del Tsunami, basades en l'efecte sorpresa i la comunicació per xarxes, ja estan en el punt de mira d'una investigació que hi veu indicis de terrorisme.

De moment, l'objectiu de la investigació han estat els canals de comunicació del Tsunami. La Guàrdia Civil ha tancat l'accés a la seva pàgina web a Espanya i va demanar a GitHub que en censurés el contingut amb acusacions de terrorisme. A les protestes hi ha hagut desenes de detinguts. Només a la Jonquera, la policia francesa va fer 18 detencions.

ARXIVAT A:
Tsunami DemocràticProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut