Atenes

Tsipras anuncia la seva dimissió i proposa la celebració d'eleccions anticipades

Desprès de la dimissió del primer ministre, tot indica que es convocaran eleccions previsiblement el 20 de setembre, segons publiquen els mitjans grecs

Actualitzat

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha comunicat aquest dijous la seva dimissió per forçar unes eleccions que el revalidin com a primer ministre de Grècia i avalin el rescat.

Tsipras ha fet aquest anunci en un missatge televisat, en el qual no dit cap data per a les eleccions, que previsiblement seran el 20 de setembre, segons publiquen els mitjans grecs. La facultat d'avançar les eleccions, però, correspon al president de la República, Prokopis Pavlópulos.

"El meu mandat del 25 de gener ha vençut. Ara, el poble ha de pronunciar-se. Vostès amb el seu vot decidiran si vam negociar bé o no."

L'avançament electoral era una hipòtesi que es planteja des de l'aprovació del tercer rescat en el Parlament hel·lè, en què es va evidenciar la divisió dins de Syriza, amb una quarantena de diputats que no van donar suport al govern de Tsipras.

Tsipras s'ha reunit aquest dijous al matí amb els seus principals assessors per debatre la possible convocatòria d'eleccions. Aquest mateix dijous, Grècia ha rebut el primer tram del tercer rescat financer compromès per la UE i l'FMI i ja ha fet un pagament de 3.200 milions d'euros al BCE en concepte de deute.

El torn del poble grec

El primer ministre ha assenyalat que, un cop aprovat el tercer rescat grec, ara toca al poble grec decidir a través del vot "qui ha de conduir Grècia al camí difícil, però amb esperança, que s'obre", a més d'escollir quina força política "negociarà millor la reducció del deute". És per això que ha demanat "un mandat fort per a un grovern estable, juntament amb la societat que vol reformes progressistes". En aquest sentit, s'ha compromès que, en el marc del programa de rescat, hi haurà "mesures equivalents" per reduir les conseqüències de la recessió a què conduiran els ajustaments previstos en el pla.

"El millor acord possible"

El primer ministre grec ha dit que està "orgullós de la negociació" del seu govern amb els creditors i ha assegurat que té "la consciència tranquil·la" perquè "Europa no és la mateixa després d'aquests sis mesos". El mandatari grec ha recordat que, en un principi, els creditors proposaven "un període de finançament de cinc mesos, a més de dures mesures com l'eliminació de les ajudes socials i després més negociacions", però el seu executiu ha aconseguit "un acord de tres anys".

"No vam aconseguir l'acord que volíem, però, donada la situació, vam aconseguir el millor possible"

El líder grec ha dit que se sent "optimista" malgrat "les dificultats" i ha assenyalat que l'objectiu d'un eventual nou govern de Syriza continuarà sent lluitar contra la corrupció i l'evasió fiscal.

Empreses públiques a la venda

Enmig d'aquest enrenou polític a Grècia, un diputat del grup Verd al Parlament alemany ha filtrat la llista d'empreses públiques que Grècia ha posat a la venda seguint el que va pactar en el pla de rescat.

El document, amb data del 30 de juliol, dóna tots els detalls de 23 actius públics que es vendran. De fet, ja eren en un fons de privatització, però el govern de Syriza el tenia pràcticament paralitzat.

Es tracta d'empreses tan importants com Egnatia Motorway, que té els 700 quilòmetres d'autopista que travessen el nord del país i per la qual es planteja una concessió per 35 anys. També es posa a la venda el 49% de les companyies d'aigües i clavegueram de les dues primeres ciutats del país, Atenes i Salònica.

De la companyia PPC, l'elèctrica més important del país, es ven el 17% que encara està en poder de l'estat grec.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut