Una imatge de l'assalt al Capitoli (EFE)

Trump volia anar al Capitoli amb la multitud armada: "Soc el puto president, porteu-m'hi"

Una assistent de l'expresident nord-americà declara que l'objectiu de Trump era que l'intent d'insurrecció tirés endavant

RedaccióActualitzat

Donald Trump sabia que hi havia manifestants armats el 6 de gener del 2021 al Capitoli i li semblava bé perquè "no anaven en contra d'ell". Són declaracions de Cassidy Hutchinson, assistent del cap de gabinet de Trump, que va viure al costat del president aquells dies frenètics.

Al Congrés dels Estats Units continua la comissió d'investigació sobre l'assalt dels partidaris de Donald Trump al Capitoli. I en la sessió d'aquest dimarts, l'ajudant del cap de gabinet del president ha relatat que Trump va exigir que el portessin al Capitoli aquell dia, contra els consells de tots els seus col·laboradors i assessors. Fins i tot --ha dit Hutchinson-- "va intentar agafar el volant del cotxe oficial".

"El president va dir: 'Soc el puto president! Porteu-me al Capitoli'. L'agent que conduïa li va dir: 'Senyor, hem de tornar a la Casa Blanca'. Llavors el president va allargar el braç per agafar el volant del cotxe i l'agent li va agafar el braç i li va dir: 'Senyor, tregui la mà del volant'. Llavors, Trump va aprofitar el braç que li quedava lliure per abraonar-s'hi".

Cassidy Hutchinson ha estat un testimoni duríssim. Aquell 6 de gener, l'ajudant del cap de gabinet de Trump va ser al seu costat després del discurs que va fer a les portes del Capitoli, en què va denunciar un suposat frau electoral i on va animar els seus seguidors a impedir la certificació del resultat de les eleccions.

Hutchinson ha explicat quines eren les intencions de Trump aquell 6 de gener (Reuters/Andrew Harnik)(Reuters/Andrew Harnik)

Allò va acabar en un assalt massiu en què van morir quatre persones. L'assistent Hutchinson ha explicat la reacció de Trump quan li van explicar que una multitud armada i violenta pretenia assaltar el Congrés dels Estats Units.

"Jo era a prop de la conversa i vaig sentir com el president deia alguna cosa com: 'No m'importa una merda que tinguin armes, no m'atacaran a mi. Traieu els maleïts arcs (de detecció de metalls), deixeu entrar la meva gent! Que vagin al Capitoli des d'aquí, deixeu-los entrar!'"

L'assistent també ha dit que l'objectiu de Trump era impedir que el resultat de les eleccions fos certificat. Al final, la multitud violenta va acabar cometent l'assalt al Capitoli. Unes hores després, Donald Trump va demanar als seus seguidors que marxessin del Capitoli, però va ser després de la intensa pressió dels seus assessors.

"Vaig veure el conseller de la Casa Blanca, Pat Cipollone, i em va dir: 'Cassidy, assegura't que no anem al Capitoli, estigues en contacte amb mi. Ens acusaran de tots els crims imaginables si ho permetem'"

Hutchinson era una de les principals assistents de Trump quan aquest era president dels EUA (Reuters/Kevin Lamarque)

Hutchinson ha relatat també un episodi grotesc, quan la ira de l'expresident va deixar el menjador de la Casa Blanca regalimant quètxup per les parets perquè hi va llançar el menjar tot enfadat.

La sessió d'aquest dimarts no estava prevista i els testimonis que s'hi han sentit han deixat en xoc els americans. Trump ho ha desmentit tot a través de la seva xarxa social, però diversos empleats de la Casa Blanca ho han corroborat i han donat total credibilitat a Hutchinson.

En una sessió convocada d'urgència, ja que la setmana passada s'havia decretat un ajornament fins a mitjans de juliol, el testimoni de l'assistent de Trump no ha decebut i pot ser clau per acabar d'ensorrar els arguments dels defensors de Trump, que encara insisteixen que l'expresident no tenia coneixement ni de les intencions dels seus seguidors, ni que anaven armats.

Els membres de la comissió, tal com va especificar el seu president, Bennie Thompson, esperen ara, després de les declaracions explosives de Hutchinson, que altres col·laboradors de Trump siguin valents i s'atreveixin a acudir a la comissió i parlar:

"Si han sentit aquestes paraules avui, i de cop recorden coses que abans no podien recordar, o hi ha alguns detalls que els agradaria aclarir, o han descobert un coratge que tenien amagat en alguna part del seu interior, vull dir-los que les nostres portes continuen obertes".

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut