Trump vol que surti més aigua de la dutxa i que tornin les bombetes incandescents

L'administració Trump ha desregulat la protecció del medi ambient als Estats Units, amb normatives que tenien més de 30 anys de vida
Xesco Reverter Actualitzat
TEMA:
Trump

En tres anys i mig, l'administració Trump ha portat a terme la desregulació de normatives mediambientals més important de la història dels Estats Units. Vehicles i indústries poden contaminar més i s'han obert a l'explotació moltes zones protegides. Les mesures arriben, fins i tot, a les dutxes i les bombetes més eficients, contra les quals Trump té un interés que sembla molt personal.

Des de feia 30 anys, als Estats Units hi havia una norma que fixava en 9,5 litres el total d'aigua que en un minut podia sortir de la carxofa o carxofes que pugui tenir dutxa. Els fabricants van adaptar-se i els nord-americans s'han seguit dutxant sense problemes estalviant bilions de litres d'aigua. Però ves per on que el president del país lamenta que les carxofes de la dutxa no siguin tan potents com les d'abans i a ell li agrada dutxar-se amb un bon raig, sobretot pels seus famosos cabells.  

"L'aigua no surt. Llavors què fas? T'hi quedes més estona, fas una dutxa més llarga, perquè els meus cabells, no sé els vostres, han d'estar perfectes."

I del que molts veuen com una mania d'aquest exmagnat de la construcció, n'ha acabat sortint una nova regulació. L'administració modificarà la normativa perquè les dutxes amb dues o més carxofes puguin treure cadascuna 9,5 litres per minut i no en total com fins ara. La regulació també afecta dipòsits de wàter, aixetes de lavabo i rentaplats, que ja poden gastar més aigua. Grups de consumidors i ecologistes han posat el crit al cel perquè no feia cap falta, diuen, i augmentarà el consum d'aigua i la factura a final de mes.

La croada contra l'eficiència energètica de Trump no s'acaba amb la dutxa, el vàter o el rentaplats. També torna a apostar per això, les antigues bombetes incandescents que havien de desaparèixer en favor dels models més eficients. Ja ha canviat la normativa i es poden tornar a fabricar i a distribuir. Diu que són millors i més barates que les hal·lògenes i les LEDs, per bé que a la llarga acaben consumint molt més i sortint més cares. La llum de les bombetes també és un afer personal del president.

"La bombeta nova és molt més cara, i, em sap greu dir-ho, fa que no et vegis tan bé. I com que soc una persona vanitosa, per mi és molt important. Et dona un aspecte ataronjat, i jo no vull un aspecte ataronjat."

En tots els casos, Trump justifica el canvi de normativa perquè el govern ha de donar llibertat d'elecció als ciutadans, i si aquests volen bombetes i dutxes menys eficients, tenen el dret a gaudir-ne. Tot plegat, s'emmarca en la gran desregulació mediambiental que la seva Administració en tres anys, que elimina centenars de normes pensades per l'estalvi energètic, la conservació del medi i la lluita contra el canvi climàtic

ARXIVAT A:
Trump Estats Units Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut