Trump vol permetre l'explotació de d'un bosc protegit a Alaska
Un racó del bosc nacional de Tongass (Jef's Canon-Flickr)

Trump vol permetre l'explotació del bosc nacional més gran dels Estats Units

L'explotació del bosc, situat al sud-est d'Alaska, afectaria una superfície de vora 7 milions d'hectàrees, equivalent a més de dues vegades Catalunya

Xavier DuranActualitzat

El president Donald Trump vol permetre l'explotació de gairebé 7 milions d'hectàrees d'un bosc protegit a Alaska. Això significa una superfície equivalent a més de dues vegades Catalunya. El diari Washington Post ha explicat que el president dels Estats Units vol suprimir les restriccions forestals, mineres i energètiques al bosc nacional de Tongass.

Es tracta del bosc nacional més gran dels Estats Units i el bosc humit temperat encara intacte més gran del món. Està situat al sud-est d'Alaska, fent frontera amb el Canadà. Conté avets i cedres venerables i hi viuen espècies com l'os bru, el cérvol de cua negra de Sitka i l'astor.

Trump ha donat ordres al secretari d'Agricultura per començar els tràmits. I és precisament en una web d'aquest departament governamental on s'explica que aquest bosc "ofereix oportunitats úniques per observar àligues, ossos, la fresa dels salmons i les vistes més impressionants de l'Alaska salvatge".

És també aquest departament el propietari de la web on s'explica el projecte Tongass Central, que té entre els seus objectius "millorar la salut de l'ecosistema, donar suport a la resiliència de la comunitat mitjançant el desenvolupament d'oportunitats econòmiques al sud-est d'Alaska, proporcionar oportunitats d'esbarjo als visitants locals i a la indústria turística i oferir varietat de productes de fusta a les plantes regionals i a les comunitats locals".

Això, però, obria la porta a construir noves carreteres i a explotar la fusta, sempre amb la supervisió del servei forestal i els estudis d'impacte ambiental. I havia despertat l'alarma entre entitats naturalistes, com la Fundació per la Conservació d'Alaska.

Pressions del governador

Però encara més alarmants han estat les pressions que el president Trump ha rebut, per si les seves conviccions no fossin suficients. Segons el Washington Post, la decisió la va prendre a bord de l'avió presidencial Air Force One, en una conversa amb el governador d'Alaska, el republicà Mike Dunleavy.

Aquest i altres càrrecs electes han treballat perquè s'aixequin les restriccions a l'explotació forestal i a la construcció de carreteres. Segons Dunleavy i la senadora republicana per Alaska Lisa Murkowski, aquestes restriccions han perjudicat greument l'economia de l'estat.

La protecció del bosc la va establir el president Bill Clinton pocs dies abans d'acabar el seu segon mandat i no afectava només aquest bosc, sinó que limitava la construcció de carreteres i l'explotació forestal a diversos boscos nacionals. George W. Bush va intentar revertir la protecció a Tongass, però un jutge federal va confirmar les normes de Clinton.

Tot i això, segons el diari de Washington, que cita l'organització de desenvolupament Southeast Conference, la fusta només proporciona un 1% dels llocs de treball en aquesta zona d'Alaska. El processament d'aliments marins està relacionat amb el 8% dels llocs de treball i el turisme, amb el 17%.

El mateix servei de boscos calcula que la indústria del salmó genera anualment 986 milions de dòlars. Al voltant del 40% del salmó salvatge que va cap a la costa oest fresa -pon els ous- a Tongass. I aquest peix porta nutrients que afavoreixen el creixement dels arbres, que al seu torn mantenen els corrents freds i atrapen sediments. Es tracta d'un benefici mutu.

La gallina dels ous d'or és el salmó

Chris Wood, president del grup ambientalista Trout Unlimited, que va treballar amb l'administració Clinton al servei forestal, ha declarat que en els darrers anys aquesta agència ha constatat que "la gallina dels ous d'or és el salmó, no els arbres".

I Dan Blanchard, propietari director executiu de l'empresa de viatges UnCruise Adventures, ha destacat també la importància del bosc per a la indústria turística. Amb 350 treballadors, porta cada any 7.000 visitants a Alaska, i ha explicat aquesta motivació:

"La demanda per àrees salvatges i pures s'ha incrementat de manera important. La nostra opinió és que hi ha molt pocs llocs al món que es mantinguin salvatges. Aquí en tenim una, al sud-est d'Alaska, i s'està posant en risc."

Són també arguments econòmics. Però és improbable que Trump els doni més valor que als aportats pel governador d'Alaska a bord de l'Air Force One.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaTrump Estats Units
Anar al contingut