El metà, un gas que potencia l'escalfament global, protagonitza un nou projecte de Trump
Part del metà que s'escapa es crema (Pixabay)

Trump proposa rebaixar les restriccions a les emissions de gas metà

El metà és un dels causants de la crisi climàtica i tant ecologistes com les indústries del sector s'oposen a la mesura de Trump

Xavier DuranActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, continua prenent decisions que provoquen reaccions pel seu possible impacte ambiental i climàtic. Un dia després que transcendís el seu objectiu d'autoritzar l'explotació del bosc nacional més gran dels Estats Units,
aquest dijous podria anunciar, segons The New York Times, una important retallada a l'actual regulació de les emissions de gas metà.

L'Agència de Protecció Ambiental (EPA, en les seves sigles en anglès) ha presentat una proposta que busca revertir la regulació impulsada per l'expresident Barack Obama, que exigia a la indústria del petroli i el gas evitar l'emissió de metà a l'atmosfera durant la perforació de nous pous. En concret, l'EPA busca reduir els requisits tècnics que fins ara es demanaven a les empreses del sector per controlar les filtracions de metà.

El director de l'EPA, Andrew Wheeler, ha subratllat en un comunicat que aquesta iniciativa "allibera les indústries del petroli i del gas de regulacions innecessàries i duplicades".

La paradoxa és que les indústries del sector, teòricament afavorides, s'hi oposen i creuen que perjudicarà la seva imatge.

El metà és el component principal del gas natural. Segons l'Agència Internacional de l'Energia, l'any 2017 els sectors del gas i del petroli van ser responsables de l'emissió de 80 milions de tones de metà. Això significa el 6% de les emissions totals de gasos d'hivernacle.

Fugues de metà

Però el problema no és només l'ús d'aquest combustible, sinó les fugues que es produeixen en l'extracció o en els oleoductes o gasoductes que el transporten i en els llocs on s'emmagatzema. Això representa als Estats Units uns 13 milions de tones anuals, segons un estudi d'investigadors nord-americans publicat l'any passat a la revista Science. Segons els autors, això és un 60% més del que calcula l'EPA, l'agència ambiental dels Estats Units.

Aquests investigadors calculen que només amb el gas natural que s'escapa de tota la cadena de producció i transport es podrien abastir 10 milions de llars i que el valor del gas escapat és d'uns 2.000 milions de dòlars.

Això és molt important, perquè si bé el diòxid de carboni és el principal responsable de l'escalfament global, el metà és molt més potent com a gas d'efecte hivernacle. El seu poder d'atrapar calor és molt superior a la del CO2. Es calcula que en vint anys, el metà de l'atmosfera pot tenir un efecte d'escalfament unes 80 vegades superior a la del CO2.

I si bé el metà només representa aproximadament un 10% del total de gasos d'hivernacle, es considera que contribueix a un 25% de l'augment de temperatura produït per aquests gasos.

Més crítiques que suports

El projecte ha rebut alguns aplaudiments, com el d'Erik Milito, vicepresident de l'Institut Americà del Petroli. En canvi, moltes de les grans empreses han criticat la mesura i han demanat que la legislació no es canviï. O almenys, no en el sentit que li vol donar Trump.

Al març, Gretchen Watkins, presidenta de Shell per als Estats Units, va declarar que l'EPA havia d'imposar normes que regulessin "tant les emissions de metà actuals com les futures".

I també al març, Susan Dio, presidenta de BP America, va publicar un article d'opinió al Houston Chronicle en què afirmava que regular el metà és el que s'ha de fer per al planeta i per a la indústria del gas natural.

Problema d'imatge

El sector del gas natural fa molts anys que intenta convèncer la gent que, si bé es tracta d'un combustible fòssil, té molt menys impacte en el clima que el petroli o el carbó. I ara tem que la desregulació perjudiqui la seva imatge i afavoreixi les energies renovables, un sector creixent i molt més valorat per lluitar contra l'escalfament global.

A més, el sector ha fet inversions per intentar reduir aquestes pèrdues de gas, tot i que les xifres abans exposades mostren que, de moment, no sembla que se n'hagi sortit.

Les crítiques més contundents han vingut de Rachel Kyte, representant especial de les Nacions Unides per a l'energia sostenible. Ha afirmat que la decisió "és extraordinàriament perjudicial". I ha afegit que va en contra del que s'hauria de fer:

"Precisament en el moment en què el govern federal hauria d'ajudar les ciutats i els estats a avançar més de pressa cap a una energia neta i una economia neta, precisament en aquest moment en què la velocitat i l'escala del canvi estan en joc, el govern abandona el camí".

L'anunci de Trump apareix pocs dies després de la publicació d'un estudi segons el qual el "fracking", les perforacions per capturar gas i petroli bituminosos, són responsables de bona part de l'augment de la concentració de metà a l'atmosfera. L'estudi s'ha publicat a la revista Biogeosciences. El "fracking", una pràctica que Trump també promou.

ARXIVAT A:
Trump Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut