EUA

Trump va a la zona dels incendis de Califòrnia 10 dies després: "Això és molt trist"

Per ara, el balanç és de 79 víctimes mortals i més de 1.200 desapareguts

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha viatjat a Califòrnia per visitar la zona devastada pels incendis i supervisar les tasques dels equips d'emergència.

 

Ha trigat més d'una setmana a visitar la zona devastada i ho ha fet al nord de l'estat, a Paradise, una ciutat de 26.000 habitants que ha quedat arrasada pel foc. Ha mostrat un to conciliador després de les acusacions de fa una setmana de la mala gestió forestal del govern federal demòcrata.

"Ningú es pensava que això podia passar. Hem de fer feines de manteniment. Treballarem amb grups mediambientals. Tothom ha vist la llum. Crec que avancem tots en la mateixa direcció."

 

Una visita incòmoda a un estat demòcrata que lidera la resistència contra les seves polítiques en matèries com la immigració o el medi ambient.

Precisament, l'escalfament climàtic, que Trump nega, és una de les raones que a Califòrnia s'assumeixen com a principal causa de l'increment del nombre i la gravetat dels incendis els últims anys. Trump ha assegurat, però, que aquesta catàstrofe no farà canviar la seva opinió sobre el canvi climàtic.

"No. N'estic convençut. Vull un bon clima, i el tindrem, i tindrem boscos segurs."

D'alguna manera, Trump tornava a acusar el govern californià de mala gestió dels boscos, tot i que en alguns dels llocs devastats, com Malibu, amb prou feines hi havia massa forestal.

El governador demòcrata, Jerry Brown, i el governador electe, Gavin Newson, que van acompanyar Trump, no van voler entrar en la controvèrsia.

El més important és controlar una onada d'incendis que ja se situa entre les més mortals de la història dels Estats Units.

El pitjor incendi de la història de Califòrnia

Les flames continuen avançant sense aturador des de fa més de vuit dies, i l'incendi s'ha convertit en el pitjor de la història d'aquest estat. El balanç de víctimes mortals continua augmentant i ja n'hi ha 79. Una xifra que pot augmentar molt, perquè hi ha més de 1.200 desapareguts.

Als efectes devastadors del foc, cal afegir-hi els brots vírics provocats per les males condicions sanitàries dels refugis. La qualitat de l'aire al nord de Califòrnia ha estat considerada per experts com la pitjor del món, ara mateix.

Els bombers han aconseguit fer tallafocs que envolten una mica més de la meitat del foc, que ja ha cremat 60.000 hectàrees, una superfície equivalent a les comarques de l'Alt Penedès o la Vall d'Aran, ha arrasat prop de 10.000 cases i ha obligat a evacuar unes 50.000 persones.

ARXIVAT A:
Trump IncendisEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut